25 juni 2008

Leif G.W. Persson - Vrije val (2008)

De moord op Olof Palme ontleed
(Door Fred Monsma)

'De ongetwijfeld zwartste vrijdag'. 'De grootste mislukking uit de mondiale politiegeschiedenis'. Binnen dertig pagina's zijn het twee beschrijvingen van de moordzaak Olof Palme, die Leif G.W. Persson tot in den treure gebruikt voor zijn zevende politieroman annex politieke thriller Vrije val.

Aan de ene kant is dit verslag van het onderzoek - na 21 jaar, vijf maanden en veertien dagen - van de geruchtmakende moord op de Zweedse premier Olof Palme fascinerend. Maar het vraagt wel het nodige inlevingsvermogen van de liefhebber van het spannende boek. Wat het hoofd van de Zweedse politie Lars Martin Johannsson - het vaste hoofdpersonage in het oeuvre van Persson - ontdekt en vooral waar hij en zijn team niet achter komen, is onthullend. Misschien wel onthutsend, maar je moet erg veel interesse hebben voor deze zaak wil je het einde halen.

Bijna zeshonderd pagina's vult de Zweedse misdaadauteur, die in eigen land zelfs hoger wordt aangeslagen dan Henning Mankell en Liza Marklund, met het nauwgezet nog eens door de molen halen van de duizenden pagina's die zijn geschreven over de jacht op de dader(s). Verdachten werden gezocht binnen het politiekorps, andere Zweden en buitenlandse organisaties of individuen, bijvoorbeeld Turkse Koerden.

Vrije val is pas het tweede boek van schrijver én hoogleraar criminologie Persson dat bij Cargo in vertaling uitkomt. De eerste twee verschenen bij collega-uitgeverij Signatuur. Nog opmerkelijker is dat de eerste drie thrillers van Persson uit de jaren zeventig - volgens kenners zeker zo goed en bovendien al verfilmd voor tv of het witte doek - pas nu vertaald lijken te gaan worden. Late gerechtigheid?

Leif GW Persson - Vrije val. Vertaling: Rory Kraakman. Uitgeverij Cargo, 587 pag.

Bron: Brabants Dagblad

1 opmerking:

Anoniem zei

De vroegere boeken van Leif Persson zijn wel degelijk in vertaling verschenen in 1981 met de titels Het varkensfeest en De profiteurs.

Zie deze link http://www.blueowlbooks.nl/auteurs/persson_leif.html voor meer info.