06 juni 2008

Elegant handschrift (nieuws, 2008)

SHERLOCK HOLMES-MANUSCRIPT TE KOOP VOOR DRIE TON

Het complete manuscript van een kort Sherlock Holmes-verhaal, geschreven in het elegante handschrift van en gebonden door geestelijk vader Sir Arthur Conan Doyle, wordt vandaag te koop aangeboden op de Antiquarian Book Fair in Londen. Er hangt een prijskaartje aan van tegen de driehonderdduizend euro.

Het gaat om een 28 pagina's tellende editie van het verhaal 'The Disappearance of Lady Frances Carfax', dat werd geschreven in 1911. Daarin bijt de beroemde cocaïnesnuivende en pijprokende detective zich vast in de zaak van een rijke, ongetrouwde aristocraat, die van de aardbodem verdwenen lijkt, maar later wordt aangetroffen in een geheime ruimte in de doodkist van een oude vrouw.

Als het manuscript wordt verkocht, is het het meest waardevolle Sherlock Holmes-item sinds het originele manuscript van 'The Sign of Four' 282.000 euro opbracht op een veiling bij Sotheby's in New York in 1996. ,,Ik denk dat het manuscript de prijs rechtvaardigt'', zegt Mark Hime in de Times. Hime, een handelaar uit Beverly Hills, kocht het manuscript van een Amerikaanse ondernemer die het in de jaren zeventig van de vorige eeuw op een veiling in bezit kreeg. ,,Er is geen ander vergelijkbaar manuscript te verkrijgen voor minder of een betere voor dezelfde prijs.''

Hime verkocht een ander zeldzaam Holmes-manuscript - een handgeschreven kopie van de roman 'The Valley of Fear' voor een vergelijkbaar bedrag zeven jaar geleden. Vorige maand werd voor een eerste editie van het eerste Sherlock Holmes-avontuur, 'A Study in Scarlet', 18.000 euro betaald op een veiling nadat het was ontdekt in een kringloopwinkel in Yorkshire. In mei 2004 bracht een verloren gewaande collectie van brieven, schetsen en notitieboekjes van Sir Arthur Conan Doyle 1,1 miljoen euro op bij Christie's in Londen.

(Bron: Times online)

Geen opmerkingen: