05 juni 2008

Smoking gewenst (nieuws, 2008)

JAMES LEE BURKE GENOMINEERD VOOR LUCRATIEVE 'DAGGER'

De Amerikaanse misdaadauteur James Lee Burke is een van de zes genomineerden voor de Duncan Lawrie Dagger, met zo'n 23.250 euro de grootste thrillerprijs ter wereld. De schrijver van 'The Tin Roof Blowdown' moet het opnemen tegen de Britten Colin Cotterill ('Coroner's Lunch'), Frances Fyfield ('Blood From Stone') en R.N. Morris ('A Vengeful Longing') en zijn landgenoten Steve Hamilton ('Night Work') en Laura Lippman ('What the Dead Know').

De jury was onder de indruk van de inzendingen voor deze prijs. ,,We hadden moeite om ons te beperken tot een shortlist.'' Ook roemde de jury de veelheid aan onderwerpen, locaties en maatschappelijke kwesties die ter sprake kwamen in de thrillers.

Voor de ook niet misselijke Duncan Lawrie International Dagger (5800 euro) - de prijs voor de beste thriller van een niet-Engelstalige auteur - zijn vijf schrijvers genomineerd: de Italiaan Andrea Camilleri ('La pazienza del ragno'), de in 2004 overleden Zweed Stieg Larsson ('Män som hatar kvinnor'), de Zwitser Martin Suter ('Der Teufel von Mailand') en de Françaises Dominique Manotti ('Lorraine Connection') en Fred Vargas ('Dans les bois éternels').

De winnaars in deze en nog zes andere categorieën worden bekendgemaakt op donderdagavond 10 juli tijdens een diner in het Four Seasons Hotel in Londen. Wie er bij wil zijn dient 105 euro op te hoesten en te verschijnen in smoking dan wel avondjurk.

(Bron: www.booktrade.info)

Geen opmerkingen: