24 januari 2010

Wordt verwacht 168 (nieuws, 2010)

MOORDNUMMERS

De Boekerij brengt dit voorjaar een flink aantal thrillers op de markt. Daarbij geeft de uitgeverij ook ruimte aan drie debutanten. Eén uit Nederland, één uit Canada en één uit Engeland.

In mei 2010 ligt het thrillerdebuut van theaterregisseur Mariëtte Ciggaar in de winkel. Als er een prijs zou bestaan voor de mooiste thrillertitel zou Ciggaars 'Zilte deerne' ongetwijfeld genomineerd worden. Mooie cover ook met donkere wolkenluchten boven een bijna verlaten strand. Voor een verhaal dat zich afspeelt op Terschelling zouden er geen betere titel en omslag te bedenken zijn.

Als de vader van Peer Zwartepaert overlijdt, reist hij af naar diens huis op Terschelling. Bij het uitzoeken van zijn vaders bezittingen stuit Peer op een zevental teksten: liederen die allemaal op poëtische wijze de moord op een vrouw beschrijven. In een opwelling componeert Peer, die muzikant is, er een melodie bij en speelt het 's avonds in een drukke kroeg.

De volgende ochtend staat de politie op de stoep. Er is een moord gepleegd die tot in detail in het door hem gezongen nummer wordt beschreven... Het verband tussen de liederen en de moord lijkt overduidelijk als er de volgende dag nog een dode vrouw wordt gevonden die voldoet aan de beschrijvingen in het tweede lied. Hoe kwam Peers vader aan de teksten?

Naast toneelstukken regisseren heeft Mariëtte Ciggaar (1969) er ook een paar geschreven, vertaald en bewerkt. 'Zilte deerne' is overigens niet haar eerste boek. In 2004 verscheen de roman 'Het boek van Finette', die zij samen schreef met Sabine van den Eynden, die vorig jaar in het spannende genre debuteerde met de thriller 'Deadline'. 'Zilte deerne' zal worden gepresenteerd op het komende Oerolfestival.

DUITS WEESJONGETJE

'Pavel & Ik' is een thriller in de traditie van Graham Greene en John le Carré. Zegt De Boekerij over het in april 2010 te verwachten debuut van Dan Vyleta. En ook: ,,'Pavel & Ik' is bevolkt met pooiers, prostituees, spionnen en een bende jeugdige dieven.''

Berlijn, 1946. Tijdens de koudste winter sinds mensenheugenis, tussen de puinhopen van een verscheurde hoofdstad, is de Amerikaanse soldaat Pavel op zoek naar medicijnen. Zijn nieren werken slecht en zonder hulp is hij ten dode opgeschreven.

Op een dag volgt een Duits weesjongetje, Anders, hem naar zijn appartement, aanvankelijk om hem te bestelen, maar uiteindelijk redt hij zijn leven. Een onwaarschijnlijke vriendschap ontstaat, die op de proef wordt gesteld als er een dode Russische spion bij Pavel wordt gebracht. Vanaf dat moment is overleven meer dan voedsel, zorg en medicijnen.

Dan Vyleta is de zoon van Tsjechische vluchtelingen die aan het eind van de jaren zestig emigreerden naar Duitsland. Dan Vyleta verliet Duitsland om in Engeland te gaan studeren. Hij rondde zijn studie geschiedenis af aan de universiteit van Cambridge en gaf daarna vele jaren les. Als hij niet leest of schrijft, kijkt Dan Vyleta graag naar politieseries of luistert hij naar muziek uit zijn onwaarschijnlijk grote verzameling jazzalbums. Hij woont en werkt in Canada.

IN EEN TOILETGEBOUW

,,Ik kende mijn zus. En zij zou nooit zelfmoord plegen.'' Dat schrijft de Britse Rosamund Lupton in haar debuutthriller 'Zusje'. Het boek komt in maart 2010 uit.

Als Beatrice hoort dat haar zus Ruth wordt vermist, vliegt ze onmiddellijk naar haar geboortestad Londen, Ze is niet voorbereid op de afschuwelijke feiten waarmee ze wordt geconfronteerd als blijkt dat de politie Ruths lijk vond in een toiletgebouw in Hyde Park.

De politie, haar vrienden, haar verloofde en zelfs haar moeder zijn het er allemaal over eens dat zelfmoord de meest voor de hand liggende oorzaak is van Ruths dood. Ze leed tenslotte aan een ernstige depressie na de dood van haar pasgeboren baby. Beatrice is er echter van overtuigd dat er iets duisters schuilgaat achter het plotselinge overlijden van haar zus. Ze begint te graven en stuit daarbij op een angstaanjagend complot.

Rosamund Lupton studeerde in 1986 af aan de universiteit van Cambridge (net als Dan Vyleta dus). Ze besprak boeken voor The Literary Review. Vervolgens won ze een wedstrijd om het beste tv-script. Sindsdien werkte ze fulltime als scenarioschrijver voor de BBC.

Andere nieuwe titels:

Andy McDermott - 'Het geheim van Excalibur' (februari 2010). Avonturenroman. Archeologe Nina Wilde komt op het spoor van het mythische zwaard Excalibur.
Marianne en Theo Hoogstraaten - 'Machteloos' (februari 2010). In deze vierde thriller van het schrijversechtpaar wordt artsenbezoeker Tosca ontvoerd in haar eigen auto. Wat wil de kidnapper van haar? Binnenkort recensie op De Spanningsblog.
Gillian Flynn - 'Duisternis' (februari 2010). Libby Day was zeven toen haar moeder en twee zusjes vermoord werden. Zij wist te ontvluchten en getuigde tegen haar broer Ben, die werd veroordeeld. Een kwart eeuw later zoekt een genootschap die gelooft in Bens onschuld, haar op.
Michael Koryta - 'Het stille uur' (maart 2010). Whisper Ridge heet het huis dat ooit werd gebouw om veroordeelde moordenaars een nieuw leven te bieden. Twaalf jaar later is het huis nog altijd onbewoond, een monument vol geheimen.
Sean Doolittle - 'De perfecte buren' (maart 2010). Paul en Sara verhuizen naar een klein stadje in het middenwesten van Amerika. Paul sluit zich aan bij de buurtwacht. Maar dan begaat hij één foutje - en wordt met de nek aangekeken.
Sue Grafton - 'U staat voor Ultimatum' (maart 2010). Eenentwintig jaar geleden verdween er een kleuter. Michael Sutton denkt dat hij destijds getuige is geweest van haar 'begrafenis'. Hij roept de hulp in van privédetective Kinsey Millhone.
Guido Eekhaut - 'Loutering' (april 2010). Hoofdcommissaris Alexandra Dewaal en inspecteur Walter Eekhaut reizen na een tip naar de Ardennen. In een bos treffen ze zeven lange staken in een cirkel waarop zwartgeblakerde lijken zijn vastgeketend. Eekhaut won met 'Absint' de Knack Hercule Poirot Prijs 2009.
Michael Connelly - 'Tweede leven' (april 2010). Inspecteur Harry Bosch krijgt bericht dat zijn 13-jarige dochter Maddie, die met haar moeder in Hongkong woont, wordt vermist. De Chinese politie neemt haar verdwijning niet serieus, maar Bosch stapt nog dezelfde dag op het vliegtuig.
Chris Ryan - 'Bloedbroeders' (april 2010). Broers Sam en Jacob zijn niet alleen door bloed met elkaar verbonden, maar ook door hun leven bij de SAS. Als Jacob uit het regiment wordt gezet, verdwijnt hij van de aardbodem.
James Crosbie - 'Het goud van Ashanti' (mei 2010). Na een gevangenisstraf van vier jaar vertrekt Colin Grant naar zijn oom George in Afrika voor een lange, rustige vakantie. Maar dat verandert als George hem meeneemt naar de rijkste goudmijn in West-Afrika.
Mikkel Birkegaard - 'Letter voor letter' (mei 2010). Bestsellerschrijver Frank Fons brengt zijn dagen door in een afgelegen huisje, in afwachting van het verschijnen van zijn nieuwe boek. Maar dan blijkt dat iemand de moord uit zijn boek tot in detail heeft gekopieerd.
Harlan Coben - 'Verzoeking' (mei 2010). Jeugdhulpverlener Dan krijgt een telefoontje zoals vele andere: een 13-jarig meisje is misbruikt en krijgt een adres. Als hij poolshoogte gaat nemen, de tv-camera's ziet en de politie hem in de boeien slaat, beseft Dan dat zijn leven voorbij is.

Geen opmerkingen: