29 november 2018

Central Park Five (nieuws, 2018)

Linda Fairstein raakt titel 'Grandmaster' kwijtMystery Writers of America, het genootschap van thrillerschrijvers dat jaarlijks de Edgar Awards toekent, is teruggekomen op zijn besluit om bestsellerauteur Linda Fairstein te benoemen tot Grandmaster. De keuze om haar die eretitel toe te kennen, stuitte eerder deze week op kritiek, nu blijkt dat Fairstein, toen zij nog officier van justitie, ten onrechte vijf pubers heeft vervolgd voor een verkrachting in Central Park in 1989.

Fairstein was een van de twee schrijvers die dit jaar tot Grandmaster zouden worden 'geridderd'. Martin Cruz Smith, auteur van onder ander Gorki Park, was de andere laureaat. Met de titel Grandmaster wil MWA schrijvers eren die in zijn ogen een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het thrillergenre. Eerdere winnaars zijn onder anderen James Ellroy, Stephen King, Alfred Hitchcock en Agatha Christie.

Linda Fairstein
 heeft twintig boeken op haar naam staan over aanklager Alexandra Cooper in Manhattan. De schrijfster putte bij het schrijven van haar thrillers uit haar eigen ervaringen als hoofd van de afdeling zedenzaken bij het Openbaar Ministerie in Manhattan.

Fairstein was ook betrokken bij het onderzoek naar een verkrachting in Central Park in 1989. Daarvoor werden vijf pubers veroordeeld. In juni van dit jaar bracht de gemeente New York duizenden pagina's aan documenten naar buiten over het onderzoek naar de 'Central Park Five'. Daaruit bleek onder andere uit verkregen DNA-materiaal dat de vijf verdachten de verkrachting helemaal niet konden hebben gedaan. Het vijftal heeft wel bekentenissen afgelegd in deze zaak. In juli schreef Fairstein in de New York Law Journal een stuk waarin ze de vervolging verdedigde. 'De bekentenissen zijn niet afgedwongen', schreef ze.

Schrijver en Edgar Award-winnaar Attica Locke drong er deze week in een serie tweets bij de organisatie op aan om iemand anders tot Grandmaster te kronen. 'Zij alleen is verantwoordelijk voor de onterechte veroordeling van de'vijf.' Locke benadrukt dat Fairstein tot nu toe haar excuses niet heeft aangeboden aan de vijf. 'Juist omdat ze een florerende schrijverscarrière heeft betekent dat niet dat we geen acht moeten slaan op haar verleden.'

Via Twitter ontkende Fairstein dat zij de aanklager of de onderzoeker in de verkrachtingszaak was. Zij riep Lock op tot 'een beschaafd gesprek', waarin ze de schrijfster kon 'opfrissen' met de feiten. Mystery Writers of America meldt op zijn website dat de opmerkingen van Locke serieus bestudeerd zullen worden. Het genootschap komt later met een reactie.

Mystery Writers of America bracht donderdag 29 november een statement uit waarin het genootschap meldde dat Fairstein de titel van Grandmaster toch niet wordt toegekend. Toen MWA tot zijn keuze kwam was Fairsteins aandeel in de controversiële zaak niet bij het bestuur bekend, zo wordt gezegd. 'Na diepgaand overleg heeft het bestuur besloten niet door te gaan met het toekennen van de prijs aan iemand waarvoor bij een groot deel van onze leden geen steun is. We realiseren ons dat deze actie voor velen onbevredigend zal zijn. We verontschuldigen ons voor de pijn en teleurstelling die deze situatie heeft veroorzaakt.'

Linda Fairstein liet via haar Facebook-account weten 'enorm teleurgesteld' te zijn over het besluit van het MWA-bestuur. Martin Cruz Smith wordt komend jaar bedacht met de titel van Grandmaster. Dat zal gebeuren tijdens een galadiner op 25 april 2019 in het Grand Hyatt Hotel in New York.

Bron: New York Times

Geen opmerkingen: