27 februari 2018

Wordt verwacht 431 (nieuws, 2018)

De gekwelde detective

Als je net naast de Man Booker Prize grijpt, maar jouw boek wordt wel gebombardeerd tot Vrij Nederland Thriller van het Jaar, dan ga je natuurlijk met dat laatste feit de boer op. En dat is wat uitgeverij Hollands Diep ook doet met De verdwijning van Adèle Bedeau, de nieuwste thriller van Graeme Macrae Burnet. 'Meesterlijke nieuwe thriller van de winnaar van de VN Thriller van het Jaar prijs', roeptoetert de uitgeverij in een persbericht.

In het boek dat eind maart verschijnt, staat Manfred Baumann centraal. Hij is een eenling: sociaal onhandig en altijd slecht op zijn gemak.

Hij brengt zijn avonden in stilte drinkend door in een rustige bistro in de kleine Franse stad Saint-Louis. Nauwgezet houdt hij Adèle Bedeau in de gaten, tot zij op een dag van de aardbodem verdwijnt.

Georgi Gorski - een detective die gekweld wordt door zijn onvermogen om zijn eerste misdaad op te lossen - krijgt de zaak toegewezen. Het onderzoek doet Manfreds wereld op zijn grondvesten schudden en dwingt hem om geheimen uit zijn verleden onder ogen te zien. De verdwijning van Adèle Bedeau is volgens de uitgever 'een literaire misdaadroman met als kern het psychologische portret van een buitenstaander die door zijn eigen verbeelding tot het uiterste wordt gedreven'.

Graeme Macrae Burnet is opgegroeid in Kilmarnock, Schotland. Na enkele jaren te hebben gewerkt als docent Engels in Praag, Bordeaux, Porto en Londen, keerde hij terug naar Glasgow, waar hij acht jaar voor diverse televisiemaatschappijen heeft gewerkt. De verdwijning van Adèle Bedeau werd bekroond met een New Writer's Award van Scottish Book Trust. Zijn bloedige plan werd geshortlist voor de Man Booker Prize en won, zoals gemeld, de VN Thrillerprijs.

Geen opmerkingen: