03 oktober 2017

Omzwachtelde hoofden (nieuws, 2017)

Erfgenamen schilder Magritte willen en krijgen thriller


De zaak Magritte, het jongste boek van de Vlaamse misdaadauteur Toni Coppers (56), is geschreven op verzoek van de erfgenamen van de surrealistische schilder René Magritte. Dat zegt Coppers in een interview met het persbureau Belga.

'Ik werd benaderd door Charly Herscovici, de man die de rechten van alle kunstwerken van Magritte nauwgezet bewaakt', aldus Coppers. 'De testamentair-executeur wilde een boek rond Magritte – naast alle gespecialiseerde kunstboeken – dat voor het brede publiek toegankelijk is. Hij kwam daarvoor bij mij uit, misschien omdat mijn eerste misdaadverhalen zich afspeelden in Brussel, het Brussel dat Magritte zelf ook liefhad. Daarnaast speelden mijn eerste drie misdaadverhalen zich ook af in de wereld van de kunstcriminaliteit.'

Gevraagd te worden door de erfgenamen had als voordeel dat de uitgever van Coppers’ roman geen auteursrechten hoeft te betalen om een schilderij van Magritte op de cover te hebben. Het gaat om 'De liefhebbers', een doek met de hoofden van een anonieme man en een anonieme vrouw met omzwachtelde hoofden.

De thriller gaat over Alex Berger, een Brusselse rechercheur, die ontroostbaar is sinds zijn vrouw, de Parisienne Camille, overleed bij de terroristische aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Ze werd neergeschoten op het terras van ‘Le Carillon’. Sinds die dag is Berger een emotioneel wrak. Een man zonder hoop die te veel drinkt en om weinig of niets geeft. Zijn dromen zijn gevuld met gruwelijke nachtmerries waarin zijn vrouw hem telkens smekend komt vragen waarom hij haar niet gered heeft. In die nachtmerries komen de surrealistische schilderijen van Magritte tot leven.

Bron: Metro

Geen opmerkingen: