16 oktober 2017

Kanshebbers (nieuws, 2017)

Hilde Vandermeeren genomineerd voor Knack Hercule Poirotprijs

De organisatie van de Knack Hercule Poirotprijs heeft vandaag de genomineerde thrillers voor de twintigste editie bekendgemaakt. Twee van de vijf kanshebbers wonnen de prijs al eerder.

De Knack Hercule Poirotprijs kiest zoals steeds de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar. 'Voor de twintigste keer, en dat in tijden dat literaire prijzen bij bosjes sneuvelen', zegt juryvoorzitter Geert Lambrecht trots in Knack.

Concreet komen alle thrillers die verschenen zijn na 1 oktober 2016 en op de Boekenbeurs 2017 beschikbaar zijn in aanmerking. Eerder kregen grote namen als Jef Geeraerts, Pieter Aspe en Luk Deflo een plaatsje op de erelijst.

De winnaar van vorig jaar, Jan Van Der Cruysse, is opnieuw genomineerd met het vervolg op zijn succesvolle debuut Bling Bling. Met De zaak Magritte van Toni Coppers staat er nog een auteur op de lijst die met de thrillerprijs al eerder aan de haal ging.

Nu wil de ongeschreven regel dat geen enkele auteur voor de tweede keer deze prijs wint en een blik op de lijst met winnaars van de afgelopen jaren leert dat deze regel nog geen enkele keer is geschonden. En waarom zou het dit jaar wel het geval zijn? De volgende auteurs maken dus de meeste kans op de prijs: Jo Claes (Het gewicht van de haat), Anne-Laure Van Neer (Maurice) en Hilde Vandermeeren (foto) voor Schemerzone.

De winnaar van de Knack Hercule Poirotprijs krijgt 5.000 euro en een gepersonaliseerde Mont Blanc-pen. De prijs wordt uitgereikt op 29 oktober, tijdens de openingsdag van de Boekenbeurs. Tegelijk worden ook de tweede 'Fred Braeckman' award voor het beste thrillerdebuut en de Knack.be publieksprijs uitgereikt. Voor deze laatste prijs kan het publiek binnenkort stemmen via Knack.be.

Bron: Knack; foto auteur: Rob Stevens

Geen opmerkingen: