18 oktober 2017

Harlan Coben - Laat niet los (2017)

Op Harlan Coben staat geen maat


(Door Arno Ruitenbeek)

Op de thrillers van Harlan Coben staat geen maat. Laat niet los heet zijn nieuwe standalone - hoewel sportmakelaar Myron Bolitar kort opduikt – en opnieuw bewijst de Amerikaanse auteur hoe fabuleus hij is in intriges, wendingen en ontknopingen.


We volgen Nap Dumas, een rechercheur die vijftien jaar geleden zijn broer verloor bij een zaak die destijds is afgedaan als een ongeluk dan wel een dubbele zelfmoord. Want ook de vriendin van Leo, tevens de dochter van de plaatselijke politiechef, verliest het leven onder de trein. Boze tongen beweren dat het stel onder de drugs en drank zat.

Nap weet dat de waarheid heel anders is, en dat bijvoorbeeld de overheid (CIA, FBI) er alle belang bij heeft dat die niet naar boven komt. Er bestaat een relatie, aldus Dumas, tussen de moorden en de voormalige, streng beveiligde raketbasis in het stadje waar het drama zich afspeelt.

Leo leidde de Conspiratie Club. Twee leden van dit groepje samenzwerende tieners worden nu ook vermoord. Voor Nap een reden te meer om alles uit de kast te trekken. Hij stuit daarbij op zaken die hij, zeker weten, liever niet had ontdekt. De onaangename verrassingen rijgen zich aaneen, met een lichtpuntje: Naps toenmalige verkering Maura verschijnt weer ten tonele.

Coben gaat helemaal los op de ‘gesprekken’ die Nap met Leo heeft. Zoals altijd klopt alles, van de eerste tot de laatste pagina: dialogen, sfeerbeschrijving, plot, spanningsboog. Een absolute aanrader voor sint en kerst.

Harlan Coben - Laat niet los. Uitgeverij Boekerij, 352 pag.

Bron: NZG. Bespreking geplaatst met toestemming van de recensent.

Geen opmerkingen: