28 oktober 2017

Met rolletjes worst (nieuws, 2017)

Astrid kan aan de augurk

Astrid Holleeder is de melkkoe van uitgeverij Lebowski. Met Judas schreef ze het bestverkochte boek van 2016, maar tekende ze naar eigen zeggen ook haar doodvonnis. Ze moet voortdurend achterom kijken of haar broer Willem geen mannetjes achter haar - en haar zus en vriendin - aan stuurt om haar om te leggen.

Gisteren verscheen Astrid Holleeders boek Dagboek van een getuige, het vervolg op Judas. Daarin schrijft Astrid hoe het haar vergaan is sinds de publicatie van de megabestseller. Ze moest haar werk als advocate opgeven en verwisselt voortdurend van woning, niet uit luxe, maar uit voorzorg. Kritiek is er ook op de overheid, die haar als belangrijke getuige in het proces tegen Willem Holleeder maar nauwelijks beschermt. Zo heeft ze zelf dure kogelwerende vesten moeten kopen.

En wat doet Holleeders uitgever? Een nogal borstklopperig persbericht de wereld in sturen over de publicatie van Dagboek van een getuige. Inclusief een opsomming van de kranten waarin Astrid haar verhaal doet en de talkshows waar 'kenners van de zaak' hun licht laten schijnen. En, o ja, of we even allemaal op Judas willen stemmen, want die is genomineerd voor de NS Publieksprijs 2017.

Kennelijk is er een schijtlollige redacteur deze week op het schrijven van de nieuwsbrief gezet, want deze presteert het om te schrijven dat Astrid Holleeder deze week 'aan de augurk met rolletjes worst' kan. Want het was me toch een feestweek. Alsof er geen dodelijk ernstige gebeurtenis aan de publicatie van Judas ten grondslag ligt. In plaats van met augurken en worst te smijten had de uitgever beter kunnen melden dat ze kogelwerende vesten aan Astrid cum suis cadeau had gedaan. Dat kan er toch best vanaf?

Geen opmerkingen: