02 juli 2017

Meer een roman (nieuws, 2017)

Toedeledokie, mannelijke lezer!


Wie kopen de meeste boeken? Vrouwen! Met dat gegeven in het achterhoofd is de Amerikaanse thrillerauteur Dennis Lehane, schrijver van spannende boeken die zowel door vrouwen als mannen goed te behappen waren, een andere weg ingeslagen. Zijn volgende boek wordt door de uitgever bestempeld als 'psychologische suspense voor een breed vrouwelijk publiek'.

De succesauteur uit Boston heeft nu ook het genre van domestic noir ontdekt. Keek hij met thrillers als Shutter Island, Mystic River en De infiltrant verder dan het eigen tuinhekje, zijn nieuwe boek houdt het dicht bij huis. De vrouw in de spiegel heet het in januari 2018 bij uitgeverij Ambo|Anthos te verschijnen boek. Dat de titel gelijk is aan die boven de thriller die Kim Moelands in 2015 bij uitgeverij A.W. Bruna publiceerde, doet er kennelijk niet toe.

Met De vrouw in de spiegel heeft Dennis Lehane een andere koers uitgezet, zo heet het. In de brochure van de Nederlandse uitgever verwoordt de schrijver het als volgt: 'Het idee om een nieuwe richting in te slaan ontstond tijdens het schrijven van een scène waarin mijn hoofdpersoon terugdenkt aan haar inmiddels overleden moeder. Dit gaf mij opeens de ruimte om er meer een roman van te maken - waar ik heel enthousiast van werd! Ik realiseerde me dat ik niet langer plotgedreven schreef;  de plot bleek slechts het raamwerk om het grotere verhaal op te bouwen.'

De nieuwe thriller gaat over Rachel Childs. Zij was ooit een succesvolle journaliste, tot ze live op televisie een inzinking kreeg. Dat gebeurt als zij verslag doet van de aardbeving in Haïti. Sindsdien komt ze haar huis niet meer uit. Thuis heeft ze gelukkig een comfortabel leven met een ideale echtgenoot.

Tenminste, dat denkt ze, tot ze door een toevallige ontmoeting gedwongen wordt vraagtekens te zetten bij de oprechtheid van haar man. Wie is haar man? In haar zoektocht naar de werkelijkheid wordt Rachel een wereld ingezogen, van samenzweringen, misleiding en geweld, die haar tot op de rand van de waanzin brengt.  Bovendien speelt er ook nog een mysterie rond haar vader mee.

De vrouw in de spiegel moet het meer van trucjes, visuele effecten, misleiding en toevalligheden hebben dan vorige boeken van Lehane, oordeelt Janet Maslin, recensente van de New York Times. 'Maar de schrijver zet met verve een overtuigend vrouwelijk personage neer'. Het boek zal in veertien landen verschijnen en de filmrechten zijn reeds verkocht aan Dreamworks.

Bron: Ambo|Anthos, New York Times

Geen opmerkingen: