14 oktober 2008

Vrolijk kerstfeest (nieuws, 2008)

MAFFIA WIL SCHRIJVER LIQUIDEREN

De Napolitaanse maffia wil de Italiaanse auteur van het succesvolle boek Gomorra, waarin maffiapraktijken beschreven worden, voor kerst dood hebben. Nu de verfilming van zijn boek 'Gomorra' kans maakt op een Oscar, zijn de bedreigingen van de maffia serieuzer geworden, aldus een woordvoerder van de antimaffia-afdeling van de politie in Napels.

De 29-jarige auteur Roberto Saviano infiltreerde in de Napolitaanse maffia en beschreef uit eigen ervaring hoe de zogeheten 'camorristen' in binnen- en buitenland te werk gaan. Zo brengen ze in Nederland hun kapitaal onder en investeren ze hier in de drugshandel en de bouwsector. In maffiakringen is 'Ik ben de Nederlandse bank niet' inmiddels een gevleugelde uitspraak voor absolute rijkdom geworden, aldus Saviano in zijn boek.

De auteur zit al twee jaar ondergedoken sinds doodsbedreigingen van de maffia door het succes van zijn boek. Het is in 42 talen uitgegeven. In Italië gingen 1,2 miljoen exemplaren over de toonbank.

Saviano's boek heeft al tot politie-acties geleid. Afgelopen zondag arresteerde de Italiaanse politie in Napels zeven vermoedelijke maffiosi. Onder hen is de 53-jarige acteur Bernardino Terraciano, die in de anti-maffiafilm 'Gomorra' een maffiabaas speelde. De film won dit voorjaar de tweede prijs op het filmfestival van Cannes.

De zeven arrestanten zouden behoren tot een clan die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord vorige maand op zes Afrikaanse immigranten, zei de politie in Caserta. De verdachten zouden niet direct bij deze moorden betrokken zijn geweest. Hun vermoedelijke baas, Giuseppe Setola, wist aan arrestatie te ontkomen en wordt evenals drie andere verdachten gezocht.

De moord op de Afrikanen op 18 september leidde tot onlusten in het toch al roerige en gewelddadige gebied. De regering stuurde vijfhonderd militairen om de politie te helpen de orde te herstellen. Onderzoekers denken dat de camorra de Afrikanen met de moorden heeft willen straffen voor hun pogingen zich te mengen in de drugshandel, een van de lucratievere activiteiten van het misdaadsyndicaat.

Geen opmerkingen: