10 oktober 2008

Garages van plezier (nieuws, 2008)

AUTEUR VOERT JOURNALIST OP ALS MOORDENAAR

Een columnist van het Eindhovens Dagblad, Jos Kessels, wordt opgevoerd als hoofdpersonage in de nieuwe roman van P.F. Thomése. Het boek gaat 'J. Kessels, the novel' heten en verschijnt in april.

Kessels en Thomése kennen elkaar als oud-collega’s bij het Eindhovens Dagblad en zijn al sinds lange tijd bevriend. Ze maakten een aantal reizen samen, waarvan Thomése verslag deed in verhalen die hij bundelde in 'Greatest Hits'. Daarin stond niet het verhaal over hun verblijf in Hamburg, waar de twee onder meer verzeild raakten in parkeergarages die bordelen bleken te zijn. Thomése zegt daarmee veel succes te hebben bij lezingen in het kader van het theaterprogramma 'Hard Gras'.

,,De mensen moeten er altijd flink om lachen. Hugo Borst en Henk Spaan, die ook in 'Hard Gras' optreden, brachten me op het idee het verhaal uit te bouwen tot een roman'', aldus de auteur in het Eindhovens Dagblad.

Volgens Thomése, die het manuscript reeds heeft ingeleverd bij uitgeverij Contact, gaat het om een op Amerikaanse leest geschoeide 'hard-boiled' misdaadroman, met veel oneliners in de stijl van Kessels en diens helden als Kinky Friedman en Charles Bukowski. Ook komen allerlei liefhebberijen van de columnist aan de orde, zoals film, countrymuziek en roken. ,,Er is geen enkele Nederlandse roman waarin zoveel gerookt wordt als in deze'', denkt Thomése.

Thomése heeft Kessels niet om toestemming gevraagd hem voor zijn roman te mogen gebruiken. ,,Het boek is voor een groot deel verzonnen. Niet elke uitspraak die hij doet in het boek mag Jos worden aangerekend. Hij moet ook zo vrij kunnen zijn het eventueel een slecht boek te vinden.''
Kessels zegt in een reactie dat Thomése hem gerust mag opvoeren als moordenaar. ,,Ik kan er toch niks aan doen. Het gaat buiten mij om.''

(Bron: De Stentor; foto boven: P.F. Thomése, onderste foto: Jos Kessels)

Geen opmerkingen: