18 oktober 2008

Afdaling (nieuws, 2008)

UITGEVER SLAAT DUBBELSLAG MET OVERLEDEN AUTEUR

Een van 's werelds grootste literaire agentschappen, de Wylie Agency, heeft een dubbele slag geslagen door de rechten te verwerven van het werk van de overleden Chileense schrijver Roberto Bolaño net op het moment dat een onbekend manuscript van hem werd ontdekt. De Wylie Agency behartigt van een groot aantal schrijvers, zoals Elmore Leonard, Elizabeth Gilbert, Dave Eggers en Philip Roth, de belangen.

Wylies agentschap heeft Bolaño's manuscript van het boek 'The Third Reich' vorige week aangeboden op de Frankfurter Buchmesse. Uitgevers stonden in de rij om de rechten te kopen. Bolaño's roman 'Los detectives salvajes' die in 1998 uitkwam, werd pas vorig jaar een bestseller toen de Engelstalige vertaling werd gepubliceerd. De New York Times vond 'The Savage Detectives' een van de beste tien boeken van 2007.

'The Third Reich' is vermoedelijk begin jaren negentig geschreven, voordat Bolaño op een computer begon te werken. Omschreven als 'de afdaling van een man in een nachtmerrie', vertelt de thriller het verhaal van een Duitse kampioen in een gewelddadig computerspel die naar de Costa Brava reist om het op te nemen tegen een Amerikaanse opponent. Hij wordt op de huid gezeten door een privédetective terwijl een vriend van de aardbodem verdwijnt na een ontmoeting met twee duistere figuren.
Carmen Balcells, die Bolaño voorheen vertegenwoordigde, zei dat ze geen weet had van het manuscript. Het was zeker niet op zijn computer aangetroffen toen Bolaño overleed.

De Chileense schrijver Roberto Bolaño was vijftig toen hij in 2003 aan de gevolgen van een leverziekte overleed. Hij had toen meer dan een dozijn romans en verhalen- en dichtbundels op zijn naam staan. Een jaar na zijn dood kwam het 1100 pagina's tellende boek '2666' uit. Vlak voor zijn dood had Bolaño de eerste versie van de roman bij zijn uitgever ingeleverd. '2666' Gaat over de onopgeloste moorden op 300 vrouwen in de fictieve Mexicaanse stad Santa Teresa in de afgelopen tien jaar.

Bolaño won een aantal literaire prijzen in Spanje waar hij zich had gevestigd na zijn geboorteland Chili te zijn ontvlucht. Eerder had hij in Mexico gewoond nadat Chili een militaire dictatuur was geworden. In 1972 keerde hij terug in Chili, maar verliet het land weer toen generaal Pinochet de macht greep. Bolaño woonde de laatste jaren van zijn leven in Blanes aan de Costa Brava.

(Bron: The Guardian, BBC)

Geen opmerkingen: