28 oktober 2008

Overgave (nieuws, 2008)

NS PUBLIEKSPRIJS VOOR ARTHUR JAPIN

Schrijver Arthur Japin heeft de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2008 gewonnen met zijn boek 'De overgave' (De Arbeiderspers). Hij kreeg een kwart van alle stemmen. In totaal brachten 47.724 mensen een stem uit, 35 procent meer dan vorig jaar.

De overige genomineerden waren: 'De boodschapper en de Koran' van Kader Abdolah (De Geus), 'Eindeloos bewustzijn' van Pim van Lommel (Ten Have), 'Echte mannen eten geen kaas' van Maria Mosterd (Van Gennep), 'Blauw water' van Simone van der Vlugt (Anthos) en 'Het recht op terugkeer' van Leon de Winter (De Bezige Bij). Van der Vlugt eindigde met haar thriller overigens op de tweede plaats. Daarna volgden Kader Abdolah, Maria Mosterd, Leon de Winter en Pim van Lommel.

Arhur Japin won de afgelopen jaren negen literaire prijzen waarvan de Libris Literatuur Prijs voor 'Een schitterend gebrek' (2004) een van de belangrijkste was. Japin brak door met 'De zwarte met het witte hart' dat onder meer de Lucy B. en C.W. van der Hoogt Prijs kreeg.

De prijs bestaat uit een sculptuur van beeldend kunstenaar Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7.500 euro en een NS Jaarabonnement eerste klas ter waarde van 5.349 euro. De NS Publieksprijs is een voorzetting van onder meer de Trouw Publieksprijs.
In 'De overgave' komt de Amerikaanse pioniersvrouw Granny aan het woord. In de strijd om grondgebied tussen de Comanche-indianen en de kolonisten moet Granny in het reine komen met zware persoonlijke verliezen. 'De overgave' heeft 17 top 10-noteringen gekend in De Bestseller 60. Inmiddels zijn er van dit boek 180.000 exemplaren verkocht.

De verkiezing voor de NS Publieksprijs vond van 7 september t/m 23 oktober plaats op internet. Boekwinkels, bibliotheken, uitgevers en NS riepen via hun sites lezers op te stemmen. Van het totaal aantal stemmen werd driekwart door vrouwen uitgebracht.
De winnaar van vorig jaar is Joris Luyendijk met 'Het zijn net mensen' (Podium). Andere winnaars waren Kluun met 'Komt een vrouw bij de dokter' (2006, Podium), 'De Nieuwe Bijbelvertaling' (2005), Geert Maks 'In Europa' (2004, Atlas).

Geen opmerkingen: