31 oktober 2008

Blinde paniek (nieuws, 2008)

'PITBULL' BEKROOND

Luc Deflo
De 50-jarige schrijver Luc Deflo is vandaag op de Antwerpse boekenbeurs onderscheiden met de Knack Hercule Poirotprijs 2008 voor zijn dertiende thriller 'Pitbull'. Deflo ontving een geldprijs van vijfduizend euro en een gegraveerde pen.

De bedoeling van de prijs, een initiatief van het tijdschrift Weekend Knack, is de Vlaamse misdaadauteurs een steuntje in de rug te geven. Vorig jaar ging de prijs naar Bob van Laerhoven voor zijn thriller 'De wraak van Baudelaire'.
Naast Deflo waren nog vijf andere auteurs genomineerd: Kisling & Verhuyck met 'Kwelgeest', Toni Coppers ('Niets is ooit'), Jan Lampo ('De engel met de zaag') en Joris Tulkens ('De Shatila erfenis').

In 'Pitbull' staat de gruwelijke moord op een vrouw in Mechelen centraal. Onderzoeksrechter Jos Bosmans is bang dat het provinciestadje zal worden overspoeld door blinde paniek en zet alle beschikbare middelen in om de zaak open te breken. Maar de tijd dringt, de pers staat te trappelen aan de zijlijn en de speurders staan voor een raadsel. Topspeurder Dirk Deleu weet eindelijk een verdachte op te pakken. Hij geeft zelfs gedeeltelijke bekentenissen, maar Deleu blijft twijfelen aan zijn motief. De jury was vooral te spreken over 'meeslepende plot, de overtuigende stijl, het wervelende ritme' in 'Pitbull'.

De Hercule Poirot-prijs werd vrijdag voor de elfde keer uitgereikt. Het was al de vierde keer dat Deflo genomineerd was, maar de eerste keer dat hij de literaire prijs ook daadwerkelijk mee naar huis mocht nemen. Zijn debuut 'Naakte Zielen' werd genomineerd in 1999. Daarna volgden nog nominaties voor zijn roman 'Sluipend Gif' in 2003, en voor 'Ademloos' in 2006.

Geen opmerkingen: