01 oktober 2008

Verzoeknummer (nieuws, 2008)

EUROPARLEMENTARIËRS VRAGEN EN KRIJGEN 'DE KLUIZENAAR'

Charles den Tex scoorde dit jaar een bestseller én een - derde - Gouden Strop met 'CEL', een thriller over identiteitsfraude. Wellicht dat Den Tex' collega Ton Theunis dit succes weet te kopiëren, want ook deze auteur komt met een thriller over schending van de privacy. Zijn boek 'De kluizenaar' verschijnt begin deze maand bij uitgeverij Mouria.

Het merendeel van de Nederlanders maakt zich niet druk om de steeds verdergaande aantasting van hun privacy. Op straat word je gefilmd, via je AH-bonuskaart wordt bijgehouden wat je eet en de beperkingen voor justitie om je telefoon en mail af te tappen worden steeds minder. Dit is de achtergrond waar 'De kluizenaar' van Ton Theunis zich tegen afspeelt.

De in Almere woonachtige Theunis heeft 'De kluizenaar' geschreven op verzoek van enkele leden van het Europees Parlement. ,,Ik wist niet wat me overkwam toen ze me vroegen'', aldus de schrijver in Almere vandaag. ,,Ik bleek uit vijf Nederlandse thrillerschrijvers gekozen te zijn en de anderen waren niet de minsten.''

Hoewel de Europarlementariërs zich druk maken over de aantasting van de privacy was Theunis in eerste instantie sceptisch over het probleem. ,,Maar ik heb mijn mening inmiddels flink bijgesteld. Elke dag wordt in de gaten gehouden wat zestien miljoen Nederlanders op internet doen. Bij een bepaalde combinatie van woorden gaat er een digitaal belletje af, vervolgens wordt door mensen bekeken of je inderdaad met 'kwalijke' zaken bezig zou kunnen zijn en krijg je bezoek van de AIVD.'' 'De kluizenaar' moet mensen hier op wijzen. ,,Ik heb de feiten in een verhaal verwerkt waarvan je in eerste instantie denkt dat het fictie is, maar een heel groot deel is waarheid'', aldus Theunis.

Donderdag 9 oktober wordt 'De kluizenaar' gepresenteerd in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Mr. Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

(Bron: Almere vandaag)

Geen opmerkingen: