29 oktober 2008

Elizabeth George - In wankel evenwicht (2008)

Sprankelend avontuur van Linley & Havers
(Door Fred Monsma)

'Ze zag eruit als een kruising tussen een zwerver en een vluchteling uit een oorlogsgebied, uitgedost in afdankertjes van het Leger des Heils.' Even verderop beschrijft Elizabeth George haar brigadier Barbara Havers als een speurneus van New Scotland Yard, gekleed als 'overlevende van de orkaan Katrina'. En dit dertig pagina's nadat Havers, de volkse assistente van hoofdpersoon Lord Thomas Linley, opduikt in Georges nieuwste politieroman In wankel evenwicht.

Elizabeth George bewijst met dit Linley & Havers-avontuur op de weg terug te zijn. De vorige twee politieromans met dit opmerkelijke duo - een vrouw uit het volk naast een man uit de adelstand - stelden teleur.

Linley heeft na de dood van zijn echtgenote Helen een punt gezet achter zijn speurwerk voor Scotland Yard. Toch lijft de plaatselijke politie in Cornwall hem in bij een moordonderzoek. Hoewel hij aan de politievrouw ter plaatse meldt dat hij niet meer in functie is, dwingt deze hem zo ongeveer haar bij te staan bij het oplossen van de geheimzinnige dood - ongeluk, zelfmoord of moord? - van een jonge klimmer/surfer. Gaandeweg het onderzoek, waar Linley tegen zijn wil toch door geïntrigeerd raakt, wordt duidelijk hoe de zaak vertakkingen heeft in het verleden van een aantal betrokkenen.

George neemt met dit Linley & Havers-avontuur - Linleys partner Havers schiet pas te hulp even over de helft van deze door-en-door Engelse misdaadroman - afscheid van een periode waarin zij minder wist te boeien. Het heeft er veel van weg dat de reeks van een Amerikaanse, die zich zo goed inleeft in die merkwaardige Britten, nog even verder kan. Immers: Linley lijkt er zowaar weer zin te hebben zijn loopbaan bij New Scotland Yard voort te zetten.

Elizabeth George - In wankel evenwicht. Vertaling: Gert-Jan Kramer & Marga Blankestijn. Uitgeverij A. W. Bruna. 578 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: