23 oktober 2008

Het geluid van dode schrijvers (nieuws, 2008)

TOT U SPREEKT... ARTHUR CONAN DOYLE

De British Library heeft zeldzame geluidsopnames van 57 Britse en Amerikaanse auteurs op cd bijeengebracht. F. Scott Fitzgerald die Othello reciteert. Tennessee Williams die kritiek spuit. Maar ook Raymond Chandler die dronken lispelt tijdens een interview met zijn vriend Ian Fleming, omdat hij kort voordien in de whisky is gedoken... Het zijn maar een paar voorbeelden van de geluidsfragmenten van bekende auteurs die nu op cd te horen zijn.

De meeste opnames zijn nu pas voor het eerst publiek te horen. In het aanbod zit bijvoorbeeld de opname van Arthur Conan Doyle, de geestelijke vader van Sherlock Holmes, die verwoed het belang van spiritualisme en telepathie verdedigt.

,,We hebben een echte schatkist geopend'', zegt Richard Fairman van het geluidsarchief van de British Library in The Guardian. ,,Mensen luisteren graag naar de cd's omdat ze deze auteurs lezen en via hun werk het gevoel krijgen hen te kennen. Als ze hen daadwerkelijk horen, is het alsof ze hen ontmoeten. Luisteren naar hun stem is weliswaar niet even goed als een echt gesprek, maar het is zeker niet slecht.''

Van Graham Greene, schrijver en agent voor de Engelse inlichtingendienst SIS, zijn ook geluidsopnames bewaard gebleven. Zo vertelt hij in een interview hoe hij als jongen Russische roulette speelde.

Een van de aangrijpendste opnames is die van de theaterauteur Joe Orton, amper een week voordat hij vermoord werd door zijn partner Kenneth Halliwell. Hij legt uit dat hij goed verdiend heeft met het stuk 'Loot', maar zijn geld wil sparen 'omdat hij niet eeuwig jong zal zijn. Ik wil geen grootse uitgaven doen, omdat er niets speciaals is dat ik echt wil, maar ik zou het graag sparen voor wanneer ik niet meer schrijf. Het zal me toelaten het schrijven opzij te zetten en iets anders te doen.'

De cd's zijn de nieuwste in een reeks van historische opnames. Volgens Fairman zijn er nog steeds gaten in het geluidsarchief: mensen die opnames bezitten van DH Lawrence, John Galsworthy en George Orwell, mogen altijd contact met hem opnemen.

(Bron: De Standaard, The Guardian, BBC; foto: Arthur Conan Doyle)

Geen opmerkingen: