12 oktober 2008

Tweeënveertig dagen (nieuws, 2008)

SCHRIJVERSPROTEST TEGEN ANTITERREURWET

Britse schrijvers hebben de pen opgenomen uit protest tegen een wetsvoorstel waarmee terreurverdachten 42 dagen kunnen worden vastgehouden zonder aanklacht. Aan de protestactie doen 42 vooraanstaande auteurs mee.

Op de website www.42writers.com zijn 42 korte verhalen te lezen die te maken hebben met de voorgenomen wetgeving. Onder de auteurs bevinden zich Ian Rankin, Julian Barnes, Ali Smith, Philip Pullman en A.L. Kennedy. In het verhaaltje van Rankin komen twee agenten voor die in een kroeg discussiëren over de vraag waarom terreurverdachten in godsnaam 42 dagen moeten worden vastgehouden. ,,Waarom geen 39 of 56?'' Het literaire protest was een initiatief van de mensenrechtenbeweging Liberty.

Maandag wordt in het Hogerhuis gestemd over het wetsvoorstel, dat de periode dat verdachten van terrorisme zonder aanklacht mogen worden vastgehouden wil verlengen met twee weken. Het voorstel is omstreden, ook onder politiemensen. Sommigen menen dat de wet er moet komen, anderen vinden de bestaande regelgeving goed genoeg. Het Lagerhuis keurde het voorstel afgelopen zomer met een nipte meerderheid goed.

Geen opmerkingen: