BOEK OVER MOORDZAAK ILONA NÉMETH
Een uniek kijkje in de recherchekeuken. Zo bestempelt de Utrechtse politie het boek 'Moord zonder grenzen' dat vrijdag verschijnt over het onderzoek naar de moord op NPS-medewerker Ilona Németh uit Utrecht.
Németh werd in juli 2004 op 34-jarige leeftijd vermoord en door de dader begraven in een groenstrook bij station Overvecht. Twee jaar later loste de politie de moord op.
Dader Amin M. werd in Marokko aangehouden en veroordeeld tot de doodstraf, die later omgezet werd in levenslang.
In het boek 'Moord zonder grenzen' reconstrueren rechercheur Paul Hendriks, die als tactisch coördinator het onderzoek leidde, en schrijver Jaap Kwadijk tot in detail hoe de politie het misdrijf wist op te lossen. Politie en justitie zien het onderzoek inmiddels als een goed voorbeeld van hoe solide politiewerk in combinatie met moderne technologie tot het vinden en veroordelen van de dader kan leiden.
In het boek worden volgens uitgeverij Vuyk & Co vrijwel alle onderzoekshandelingen vanaf het moment van haar verdwijning tot en met de onherroepelijke veroordeling van moordenaar Amin M. in februari 2008 gedetailleerd beschreven, zoals enkele 'creatieve' onderzoeksmethoden waarvoor speciale justitiële toestemming noodzakelijk was. De als uniek bestempelde afluisteroperatie bij de Utrechtse privéwoning van de moeder van M. is er één van.
Hendriks vertelt verder hoe de delicate diplomatieke samenwerking met Marokko verliep. Ook legt hij de verlofregeling bloot waardoor Amin M. (25) de dag voor het misdrijf op vrije voeten kon komen. Deze procedure is in ons land nog altijd van kracht.
Dankzij een gouden tip van een Utrechtse burger werd een jaar na de verdwijning het lichaam van Ilona gevonden in een stadspark. Dankzij een groots buurtonderzoek en een vernuftig taptraject kon de gevluchte Amin M. in zijn vaderland Marokko worden getraceerd, gearresteerd en berecht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten