22 oktober 2008

Vallende stilte (nieuws, 2008)

LITERAIR AGENT PAT KAVANAGH OVERLEDEN

De Britse literair agent Pat Kavanagh is maandag 20 oktober op 68-jarige leeftijd overleden aan een hersentumor. Ze vertegenwoordigde naast tal van literaire auteurs ook thrillerschrijvers als Ruth Rendell, Michael Dibdin, Robert Harris en het schrijversechtpaar Nicci French.

Pat Kavanagh werkte veertig jaar voor het literair agentschap Peters, Fraser & Dunlop (PFD). Ze kwam sterk op voor de financiële belangen van haar auteurs. Het geheim van onderhandelen, leerde ze van oprichter A.D. Peters, is een stilte laten vallen.

Vorig jaar oktober zorgde ze voor een rel door PFD met 29 collega's te verlaten en United Agents op te richten. Bijna al haar auteurs volgden haar naar het nieuwe agentschap. De stap had te maken met de overname van PFD door CSS Stellar, een sport- en entertainment marketingbedrijf.

Pat Kavanagh was 29 jaar getrouwd met schrijver Julian Barnes. In de jaren tachtig schreef Barnes onder de schuilnaam Dan Kavanagh (afgeleid van die van zijn vrouw) een aantal thrillers, waaronder 'Duffy' en 'Fiddle City'. Pat Kavanagh had enige tijd een relatie met schrijfster Jeanette Winterson, die hun affaire verwerkte in het boek 'Written on the body'.

(Bron: Boekblad, De Papieren Man)

1 opmerking:

charlesdentex zei

Heb ik toch net de boeken van Dan Kavanagh besteld, niet wetend dat die naam van Pat Kavanagh kwam.