03 oktober 2008

True crime (nieuws, 2008)

AANSLAG OP NEDERLANDSE UITGEVER VERIJDELD

Drie mannen zijn in Londen aangeklaagd voor poging tot brandstichting nadat zij vorige week een brandbom door de brievenbus duwden van een Nederlandse uitgever. De uitgever wil een roman over de profeet Mohammed uitbrengen.

De drie werden vorige week opgepakt voor het huis van uitgever Martin Rynja op het moment dat ze een kleine brandbom door de brievenbus wilde duwen van zijn huis in noord-Londen. De politie schaduwde de mannen al een tijdje.
De ontstane brand voor het huis kon snel worden geblust. Rynja, werkzaam voor uitgeverij Gibson Square, zou niet gewond zijn geraakt.

De drie wordt 'poging to vernieling met het oogmerk om iemands leven in gevaar te brengen' ten laste gelegd. Een van de drie is ook aangeklaagd wegens illegaal wapenbezit. Het wapen dat de veertigjarige man op zak had, zou geladen zijn met 'giftig gas'.

Vermoed wordt dat de mannen de aanslag hebben gepland omdat Rynja deze maand de debuutroman 'Jewel of Medina' van de Amerikaanse auteur Sherry Jones wil uitbrengen in Groot-Brittannië. In de roman staat Aisha, het kindbruidje van de profeet Mohammed, centraal. Jones beschrijft een denkbeeldige seksscène tussen de profeet en de veertienjarige Aisha. Uitgever Random House, die het boek beschreef als 'een historische roman over een liefdesverhaal', zag eerder af van publicatie van het boek in de Verenigde Staten, nadat islamitische geleerden geprotesteerd hadden. Zo zou het boek 'lichte pornografie' bevatten en niets minder dan 'een oorlogsverklaring' zijn.

De beslissing kwam de Amerikaanse uitgeverij op veel kritiek te staan, van onder anderen Salman Rushdie, de auteur van 'De duivelsverzen'. Rushdie moest na publicatie van dat boek jarenlang onderduiken.

Auteur Jones zegt niets van de kritiek te begrijpen. ,,Niemand die het boek leest, zal zich beledigd voelen. Ik heb het boek geschreven met het allergrootste respect voor de islam. Om te beweren dat moslims mijn boek met geweld zullen beantwoorden is nonsens.'' Jones heeft wel doodsbedreigingen ontvangen, na de ophef in Amerika.

Uitgever Rynja (44) zou momenteel onder politiebescherming staan. Eerder dit jaar zei hij trots te zijn op de geplande publicatie: ,,In een open gemeenschap moet er toegang zijn tot literaire werken, los van angst. Als een onafhankelijke uitgever, vinden we dat we niet bang moeten zijn voor de consequenties van een debat.''

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: