15 oktober 2008

Vrolijk kerstfeest 2 (nieuws, 2008)

AUTEUR OP DODENLIJST WIL ITALIË UIT

Roberto Saviano, de auteur van de maffiaroman 'Gomorra', wil Italië tijdelijk ontvluchten, nu bekend is geworden dat de georganiseerde misdaad hem en zijn lijfwacht voor de kerst dood wil. ,,Ik wil een biertje drinken in het openbaar, ik wil wandelen'', aldus Saviano in de krant la Repubblica. De auteur heeft al twee jaar politiebescherming.

Er zijn al 1,2 miljoen exemplaren verkocht van Saviano's boek; de verfilming won in mei een prijs op het filmfestival in Cannes. De camorra, de maffia van Napels, heeft dan ook besloten Saviano te doden omdat hij 'veel lawaai' heeft gemaakt.

Gisteren raakte bekende dat de Casalesi-clan, die een prominente rol toebedeeld krijgt in de op waargebeurde feiten gebaseerde boek en film, de 29-jarige Saviano wil vermoorden. Die doodsbedreiging is de druppel voor de onderzoeksjournalist, die al een tijdje ondergedoken leeft. Saviano voelt zich eerder een gevangene van zijn roem en succes in plaats van dat het hem bevrijdt. ,,Fuck het succes: ik wil een leven, dat is alles'', zegt Saviano. ,,Ik wil gaan wandelen, in de zon zitten en in de regen lopen en mijn moeder ontmoeten zonder haar bang te maken en zelf bang te zijn.''

De rooms-katholieke kerk heeft inmiddels de zijde gekozen van Saviano. Kardinaal Crescenzio Sepe, aartsbisschop van Napels, richtte gisteren bemoedigende woorden tot de journalist.

Sepe haalde gisteren fors uit naar de camorra, de Napolitaanse maffia. ,,Giftige slangen, omdat alles wat zij aanraken giftig wordt'', zo betitelde de kardinaal de camorristi. Hun strijd tegen Saviano acht hij zinloos. ,,Ze kunnen een veldslag winnen, maar niet de oorlog.''

De camorra heeft zich als een kankergezwel uitgezaaid in Napels en omstreken, stelt Sepe vast. Maar de patiënt is volgens hem niet ongeneeslijk ziek. Het recept: burgers van jongs af aan de beginselen van legaliteit en het algemeen welzijn bijbrengen. ,,De camorra kan worden verslagen'', zei hij gisteren in Napels bij de presentatie van zijn boek 'Non rubate la speranza' ('Neem de hoop niet weg') in aanwezigheid van de Italiaanse president Giorgio Napolitano.

(Bron: NRC Handelsblad, katholieknederland.nl)

Geen opmerkingen: