31 maart 2021

In het grote landhuis (nieuws, 2021)

John Banville schrijft ook thrillers  John Banville geldt als de ongekroonde koning van de hedendaagse Ierse literatuur. Hij veroorlooft zich uitstapjes naar het thrillergenre, maar dat doet hij onder het pseudoniem Benjamin Black. Met die tweedeling in genres breekt de schrijver nu. Op 20 april verschijnt bij de zeer literaire uitgeverij Querido een thriller onder zijn eigen naam, getiteld Sneeuw.

'Sneeuw is een klassieke thriller: intelligent, ontregelend en nostalgisch', aldus de uitgeverij. 'John Banville schrijft, als altijd, onberispelijk en scherpzinnig proza.'

In Sneeuw wordt het lijk ontdekt van een zeer gerespecteerde pastoor in Ballyglass House. In dat grote landhuis woont de geheimzinnige, aristocratische familie Osborne woont. 

Vanuit Dublin wordt inspecteur St John Strafford er heen gestuurd om de zaak uit te zoeken. Van alle kanten wordt Strafford tegengewerkt, maar vastberaden zet hij de jacht op de moordenaar voort.

Terwijl de sneeuw blijft vallen over dit steeds groter wordende mysterie, zijn de mensen van Ballyglass vastberaden om hun geheimen te bewaren.

John Banville (Wexford, 1945) publiceerde zeventien romans, waaronder Het boek der getuigenis en De zee, waarvoor hij in 2005 de Man Booker Prize ontving. Onder de naam Benjamin Black schreef hij de bestsellerreeks over rechercheur Quirke, in de traditie van Georges Simenon en Raymond Chandler

Geen opmerkingen: