12 maart 2021

Gesignaleerd 501 (nieuws, 2021)

Tom Clancy - Erecode  Tom Clancy overleed ruim zeven jaar geleden, maar toch verschijnen onder zijn naam (en in een kleiner lettertype die van een co-auteur) nog steeds technothrillers. Ook in de thriller Erecode, geschreven door Marc Cameron, verricht Jack Ryan weer heldendaden. De thriller komt op 16 maart bij uitgeverij A.W. Bruna uit.


In Erecode onthult een vriend van president Jack Ryan dat een ultrageheim AI-project (kunstmatige intelligentie) in Chinese handen dreigt te vallen. Kort daarop verdwijnt de vriend van de aardbodem.

Het begint met een sms.

President Jack Ryans vriend (en voormalig CIA-agent) pater Pat West waarschuwt hem voor een ‘honey trap’ – een val die is opgezet door een geheim agente die uit is op informatie – en een mogelijke moordaanslag.

Het zou te maken hebben met een geheim artificial intelligence-project, Calliope, dat in Chinese handen dreigt te komen. Daarna blijft het stil. Doodstil.

En dus heeft Jack twee problemen. Hij moet zijn vriend helpen, die verdwenen is in IndonesiĆ«, en hij moet achterhalen wat Calliope precies is en hoe groot de dreiging is. Maar terwijl hij zich hierop concentreert speelt er zich achter zijn rug een ander, schimmig spel af…

Marc Cameron heeft bijna dertig jaar bij de politie gediend, onder meer als US Marshal en SWAT-officer. Voor zijn werk verbleef hij overal in Noord-Amerika, van Alaska tot Manhattan en van Canada tot Mexico. Hij heeft de zwarte band in jiujitsu, doet aan diepzeeduiken en is een fervent motorrijder. Hij woont in Alaska met zijn echtgenote, Australische veedrijvershond en BMW GS-motorfiets. Cameron is de auteur van de Jericho Quinn-bestsellerreeks en schreef eerder in de Jack Ryan-reeks Tom Clancy In zijn macht en Tom Clancy Eer en geweten.

Tom Clancy wordt gezien als de bedenker van de technothriller. Ook schreef hij enkele non-fictieboeken over de Amerikaanse strijdkrachten. Tom Clancy overleed op 1 oktober 2013.

Geen opmerkingen: