26 maart 2021

Verbazingwekkende sprongkracht (nieuws, 2021)

Grisham in Afrika  De Amerikaanse bestsellerauteur John Grisham houdt het in zijn boeken doorgaans bij huis, dat wil zeggen in de Verenigde Staten. Soms veroorlooft hij zich een uitstapje naar Zuid-Amerika of Europa (lees: Italië). En vlak voor de uitbraak van het coronavirus was hij zelfs in fysieke toestand in Nederland, op de praatstoel bij Twan Huys. In zijn nieuwe roman Sterspeler, die 3 juni bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt, verkent Grisham het Afrikaanse continent.  


Sterspeler
is een roman over een groot Zuid-Soedanees basketbaltalent.

Eén man. Eén droom. Eén kans om de allerbeste te worden.

De zeventienjarige Samuel Sooleyman groeit op in een dorp in de Republiek Zuid-Soedan, een land dat verscheurd wordt door een burgeroorlog. Zijn grote passie is basketbal en zijn verbazingwekkende sprongkracht en snelheid maken hem tot een bijzondere speler.

Wanneer hij wordt geselecteerd voor het nationale jeugdteam dat een toernooi zal spelen in Amerika, beseffen Samuel en zijn familie dat dit zijn leven voorgoed kan veranderen. De scouts van alle belangrijke universiteiten zijn aanwezig – een studiebeurs en een plek in een van de collegeteams liggen in het verschiet.

Maar zal hij opvallen tussen al die andere getalenteerde spelers? Jongemannen die al jaren gevolgd worden door de experts, terwijl niemand ooit van Samuel heeft gehoord?

Tegen alle verwachtingen in weet Samuel de aandacht op zich te vestigen. Maar dan bereikt hem het vreselijke nieuws dat het oorlogsgeweld zijn dorp heeft bereikt, met fatale gevolgen.

Wanneer duidelijk wordt dat hij niet meer terug kan naar huis, blijft er nog maar één manier over om zijn familie ooit weer terug te zien: zij moeten naar Amerika komen. Om dat voor elkaar te krijgen, zal Samuel echter iets moeten presteren wat nog niemand in de geschiedenis van het basketbal is gelukt: binnen één enkel seizoen de absolute top bereiken.

John Grisham is auteur van meer dan dertig thrillers en romans, waarvan er vele zijn verfilmd. Hij is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de succesvolste thrillerschrijvers aller tijden. In zowel zijn boeken als in zijn eigen leven voert hij strijd tegen onrecht en trekt hij zich het lot aan van diegenen in de samenleving die er alleen voor staan of niet de middelen hebben om voor zichzelf op te komen.

Geen opmerkingen: