18 juli 2019

Sneeuwstorm (nieuws, 2019)

In een busje



Opgesloten zitten, ergens niet meer uit kunnen. Weinigen zullen, gevangen in een soortgelijke situatie, de omstandigheden als rooskleurig ervaren. Als je de vrijheid wordt ontnomen, slaat de angst toe. Hierover gaat ook de thriller Geen uitweg van de Amerikaan Taylor Adams, die uitgeverij Luitingh-Sijthoff eind september op de markt brengt.

'Duister en sterk, zo slim als een Agatha Christie en zo snel als een James Patterson.' Dat zegt A.J. Finn, schrijver van de bestseller De vrouw in het raam, over de thriller van Taylor Adams. Maar ja, Finn is niet in zijn eerste leugentje gestikt, dus de lezer zal toch echt zelf een oordeel over het boek moeten vellen.

De heldin van het verhaal is Darby Thorne. Deze studente is onderweg naar haar zieke moeder wanneer ze vast komt te zitten in een sneeuwstorm. Noodgedwongen moet ze de storm uitzitten bij een afgelegen wegrestaurant, samen met enkele andere reizigers.

Dan doet ze een schokkende ontdekking: in een busje op de parkeerplaats zit een meisje opgesloten. Darby heeft geen idee van wie het voertuig is. Wel weet ze dat de eigenaar van het voertuig in het wegrestaurant moet zitten. Wie zal het zijn?

Ze weet dat ze met het meisje moet zien te ontsnappen, maar wie kan ze vertrouwen…?

Het boek heeft kennelijk zo'n ingenieus plot en herbergt zoveel spanning dat de vertaalrechten zijn verkocht aan 28 landen. Ook is er al een verfilming in de maak. En dat moet Taylor Adams goed doen, want hij schrijft ook voor de film- en tv-industrie. Hij publiceerde eerder de romans Eyeshot en Our last night. Adams zwaaide in 2008 met vlag en wimpel  af van de Eastern Washington University met de aantekening 'uitmuntend' in scenarioschrijven. De talentvolle student kreeg ook de Edmund G. Yarwood Award, vernoemd naar de hoogleraar die 46 jaar aan de universiteit heeft gedoceerd.

Geen opmerkingen: