23 juli 2019

De donkere kant (nieuws, 2019)

Een warm lijk smaakt naar meer 



Met succes organiseerde schrijver Michael Berg in Het Glaspaleis, een voormalig warenhuis in Heerlen, de afgelopen twee jaar een goedbezochte thrilleravond onder de titel Het lijk was nog warm. En succes smaakt naar meer. Vandaar dat de Gouden Strop-winnaar een derde editie op touw zet die op zaterdag 16 november haar beslag moet krijgen.  

Op De Spanningsblog wordt regelmatig gemopperd dat er in Nederland nauwelijks initiatieven van de grond komen om een of meerdere avonden ter meerdere eer en glorie van het spannende boek te organiseren. In het buitenland weten ze er wel raad mee, kijk bijvoorbeeld naar het Verenigde Koninkrijk (Bloody Scotland) en Duitsland (Die Criminale).

Het is in Nederland magertjes gesteld met thrilleravonden. De Avond van het Spannende Boek is een paar jaar geleden al geëlimineerd en andere 'spannende' projecten sneuvelen al op de tekentafel.  Daarom verdienen de initiatieven die er wel zijn aandacht en respect. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer, maar ook voor het 'geesteskindje' van Michael Berg.

De schrijver van het bekroonde Nacht in Parijs wist de afgelopen jaren illustere gasten als Roel Janssen, Isa Maron, Toni Coppers, Corine Hartman, Joyce Spijker en Charles den Tex naar Heerlen te lokken. En voor editie 3 ziet de lijst met invités er ook indrukwekkend uit en dat terwijl Berg in de tussentijd nog hard moet werken aan zijn nieuwe thriller Ik zie je die in oktober verschijnt. Wat te denken van de schrijvers Inge Ipenburg, Yvonne Franssen, Jo Claes en het schrijversechtpaar Peter Römer en Annet Hock? Speciale gast is de Limburgse cold case-expert Bob Willemsen.

De avond wordt gevuld met interviews over het schrijverschap, het schrijven van thrillers en, zoals Berg op het op Facebook verwoordt, 'de aantrekkingskracht van de donkere kant van het leven'. De schrijvers zullen ook voordragen uit eigen werk.

Voor wie de gasten niet goed kent, volgt hier een korte introductie:

Inge Ipenburg (Deventer, 1957) is vooral bekend als actrice, o.a. met haar rol als Martine Hafkamp in de beginjaren van GTST. In 2014 verscheen haar spannende debuutroman Het gerecht waarvan inmiddels een zesde druk is verschenen. Daarna schreef ze Een schitterend ongeluk. Dit jaar verschijnt het tweeluik Moordenaarsstorm (april) en De mannen vallen (september).

Jo Claes (Hasselt, 1955) won in 2015 de Gouden Strop voor De mythe van Methusalem. Claes schrijft zowel fictie als non-fictie, maar de grootste bekendheid geniet hij met zijn thrillers waarin de Leuvense politieman Thomas Berg de hoofdrol speelt. In de serie verschenen inmiddels dertien delen.

Yvonne Franssen (Tegelen, 1969) debuteerde in 2011 met de thriller Talio. Daarna volgden nog twee thrillers en een versjesbundel. In 2018 keerde ze weer terug naar het thrillergenre met Schaduwen. Haar 5e thriller heet Kamer 305 en verschijnt oktober dit jaar.

Peter Römer (Amsterdam, 1952) en Annet Hock (Amsterdam, 1960) zijn al zo’n 34 jaar getrouwd, Annet werkt sinds 1998 als zelfstandig trainer/coach in haar eigen bedrijf. Peter combineert een leven als acteur, regisseur en scenarioschrijver met het schrijven van spannende boeken. Hij heeft onder meer 15 Baantjer boeken op zijn naam. Samen schreven Annet en Peter twee psychologische thrillers, waarvan Oog om oog dit voorjaar is verschenen.

Bob Willemsen is leider van het Cold Caseteam Limburg, een van de tien cold case teams die Nederland telt. Landelijk gezien wachten ongeveer 1500 zaken op hun oplossing. Door wetswijziging kunnen cold cases niet meer verjaren en dankzij de wetenschap (DNA, AI) is de politie steeds meer in staat om de daders op te sporen.

De toegangsprijs voor de thrilleravond bedraagt 10 euro. Klik hier voor tickets.

Geen opmerkingen: