11 juli 2019

Bloedspatten (nieuws, 2019)

Nieuwe 'Grisham' focust op onterecht veroordeelde manDe Amerikaanse thrillerauteur John Grisham publiceert dit najaar zijn 33ste roman. In The Guardians schrijft hij over een onschuldige man achter de tralies en een dappere advocaat die hem van alle blaam probeert te zuiveren.


Quincy Miller werd 22 jaar geleden tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan de moord op Keith Russo, een advocaat in een kleine plaats in Florida. Maar er waren geen getuigen en Miller had weinig reden om de raadsman te doden. Slechts de feiten dat Russo slecht werk had geleverd in de scheidingszaak van Miller, de verdachte zwart was in een overwegend blanke stad en dat een lantaarn met bloedspatten in Millers auto was gevonden, waren voldoende om de verdachte schuldig te bevinden. Volgens Miller was de lantaarn door iemand anders in de kofferbak gelegd. De lantaarn werd overigens vernietigd in een brand, net voordat het proces tegen Miller zou beginnen.

Het gebrek aan bewijs maakte niets uit voor de rechter en de jury. Volgens de wet was hij schuldig. Hoe vaak Miller ook zei dat hij onschuldig was, zijn straf bleef levenslang. Maar na 22 jaar komt er een kans op vrijheid. Advocaat Cullen Post buigt zich over Millers zaak. De afgelopen tien jaar wist Post acht ten onrechte veroordeelde mannen weer vrij te krijgen. Miller wordt de volgende, zo belooft Post. Maar er zitten machtige en meedogenloze mensen achter de moord op Russo. Zij vinden het beter dat een onschuldige man uiteindelijk zal sterven in de cel, dat één van hen.

Met dit thema weet John Grisham wel raad. Hij is namelijk bestuurslid van het Innocence Project, dat middels DNA-tests de vrijlating van 349 onschuldige mannen en vrouwen heeft bewerkstelligd. Onder hen waren er twintig die in dodencellen zaten, wachtend op hun executie. Grishams non-fictieboek The Innocent Man, over twee onrechtmatige veroordelingen in de jaren 80 is bewerkt tot een zesdelige documentaireserie op Netflix.

The Guardians ligt op 15 oktober in de winkel.

Bron: The Bookseller

Geen opmerkingen: