05 juli 2019

Kassa! (nieuws, 2019)


Gouden Vleermuis komt met keiharde pegels
Vijf schrijvers en één auteursduo mochten hem de afgelopen jaren vastpakken - tenminste, als ze enige voorzichtigheid in acht namen: de Gouden Vleermuis. Het is de prijs waarmee het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer de schrijvers van spannende boeken wil eren. Met ingang van dit jaar bestaat de onderscheiding naast de fragiele trofee uit een cheque met een respectabel geldbedrag.

In 2013 werd voor de eerste keer de Gouden Vleermuis uitgereikt. Die ging toen naar drievoudig Gouden Stropwinnaar Charles den Tex. Het jaar daarop viel opnieuw een drievoudig winnaar van de Strop in de prijzen: Tomas Ross, in 2015 gevolgd door René Appel (twee keer winnaar van de Gouden Strop). We herinneren ons nog levendig dat de trofee vrij kort na de overhandiging aan Appel ineenstortte, eigenlijk verdient ook deze vleermuis een beschermde status.

In 2016 en 2017 richtte het Nederlands Thrillerfestival de blik naar Zweden en werden respectievelijk Håkan Nesser en Sara Löwestam gehuldigd. Vorig jaar ging de trofee naar het auteursechtpaar Theo en Marianne Hoogstraaten.

Het gaat goed met het Nederlands Thrillerfestival dat inmiddels de voorbereidingen treft voor de elfde editie (27 oktober tot en met 3 november). Een notariskantoor meldde zich dit jaar als nieuwe sponsor naast de andere weldoeners, zoals de plaatselijke Rabobank, de dierenboetiek en een makelaardij. In het comité van aanbeveling zitten niet de minste thrillerfans. Wat te denken van omroepbaas Jan Slagter, acteur Peter Tuinman en bouwbons en oud-minister Maxime Verhagen. En dat werpt zijn vruchten af. Dit jaar mag de gelukkige winnaar van de Gouden Vleermuis meteen zijn of haar bankrekeningnummer doorgeven want dan wordt er terstond vijfduizend euro overgemaakt.

Nu is het met het thrillerfestival gissen aan welke criteria de schrijvers moeten voldoen. Het is niet uitsluitend een prijs voor Nederlands(talig)e auteurs, gezien de Zweedse bofkonten Nesser en Löwestam. Vorig jaar liet secretaris Bé Emmens nog weten dat bij toekenning van de prijs 'de ontwikkeling die de schrijvers in de afgelopen jaren hebben doorgemaakt een belangrijke rol speelt'. Een vrij algemene bepaling, lijkt ons. Emmens voegde daaraan toe: 'Natuurlijk is ook de belangstelling van de genomineerden voor de Gouden Vleermuis bij de definitieve keuze meegewogen. Dat geldt ook voor de bereidheid om tijdens het boekenfestival aanwezigheid te zijn om de Gouden Vleermuis in ontvangst te nemen.' Kortom, laat weten dat je de Sprinter naar het station van Zoetermeer, een stad van zo'n 125.000 inwoners met af en toe een liquidatie op een bedrijventerrein, wilt nemen om je prijs op te halen en je hebt je reiskosten er zo uit.

Of de criteria zijn aangescherpt nu er flink wat doekoe in het spel is, is onbekend. Evenmin is duidelijk of er kenners van het thrillergenre in de jury zitten. Vragen van De Spanningsblog hierover bleven tot dusver onbeantwoord.

Geen opmerkingen: