18 juli 2019

Ook voor nieuwkomers (nieuws, 2019)

Ook Londen krijgt zijn thrillerfestival


Het is natuurlijk een knotsgek land, dat Engeland dat afstevent op een ongetwijfeld rampzalige Brexit. Maar het is wel het land waar elk zichzelf respecterend stadsbestuur groen licht geeft aan een lokaal thrillerfestival. Maar Londen is een van de weinige steden waar geen een- of meerdaags evenement aan het spannende boek is gewijd. Daar komt nu met Capital Crime verandering in.


Van 26 tot en met 28 september is het hotel Grand Connaught Rooms in de wijk West End het epicentrum van het spannende boek. Het festival organiseert, zoals het zelf zegt, 'toegankelijke' evenementen waar het genre, dat zoveel lezers trekt, centraal staat. Het belangrijkste doel is thrillerfans te vermaken en nieuwkomers hiervoor te interesseren.

Capital Crime biedt lezers de mogelijkheid om met hun favoriete schrijvers en filmmakers in contact te komen. Het festival verwacht ruim achthonderd bezoekers in drie dagen te trekken. De 'line-up' telt al meer dan honderd gasten, zo heeft de organisatie bekendgemaakt. En dat zijn niet de minste. Op het programma staan namen als Mark Billingham, Martina Cole, Ian Rankin, Ann Cleeves, Don Winslow, Sophie Hannah, Denise Mina en Anthony Horowitz.

Er zijn veel interessante programma-onderdelen. Zo moet schrijver Mark Billingham een keiharde ondervraging ondergaan door een ervaren rechercheur, gaat Ian Rankin in discussie met collega Don Winslow over het thema The Human Cost of Crime en nemen thrillerschrijvers het tegen elkaar op in de quiz Whose crime is it anyway? Verder wordt er gediscussieerd over de invloed van Agatha Christie op het genre en staat de vraag Vormt misdaadliteratuur een probleem voor feministen? centraal in een paneldiscussie waaraan leden van het collectief Killer Women deelnemen. Een ander panel praat weer over de vraag of true crime beter is dan fictie.

Het festival is een initiatief van de Britse scenarioschrijver Adam Hamdy en David Headly, directeur van de onafhankelijke boekhandel Goldsboro Books. Wie het festival wil bezoeken, moet in de buidel tasten. De tickets variëren in prijs van 145 tot 278 euro en zijn verkrijgbaar op de website van Capital Crime. 

Geen opmerkingen: