06 juli 2019

Blake Crouch - Reset (2019)

De slagman die een werper werd



(Door Hans Knegtmans)


Reset van het nieuwe Amerikaanse thrillerfenomeen Blake Crouch vertelt twee verhalen die in elkaar grijpen. Politieman Barry Sutton stuit op een vrouw die zich op de veertigste verdieping van een kantoorgebouw ophoudt. Zij lijdt aan het False Memory Syndrome. Dat heeft in de Verenigde Staten van 2018 een hoge vlucht genomen. De slachtoffers lijden aan waanvoorstellingen die nauwelijks van echt zijn te onderscheiden. Het enige waarin de nepvoorstellingen afwijken is de kleur. Je kunt ze opvatten als de beelden van een zwartwitfilm vergeleken met de technicolor van de werkelijkheid. Hoe dan ook, haar suïcidale aanvechtingen krijgen de overhand en ze maakt de dodelijke sprong.

Het andere verhaal speelt zich elf jaar eerder af. De piepjonge Helena maakt zich zorgen om de voortschrijdende alzheimer van haar moeder. Haar geniale geest heeft een methode uitgedokterd om een futuristische stoel te bouwen waarmee iemand (lees: haar moeder) haar geheugen kan opfrissen. Natuurlijk kost dat een lieve cent, maar ze treft een puissant rijke weldoener die bereid is dit goede doel te sponsoren.

Deze verhalen zijn niet zonder meer verenigbaar, maar je kunt het wel aan Crouch overlaten ze kunstig naar elkaar toe te schrijven. De hoofdpersonen blijft geen tegenslag bespaard. De spectaculairste mislukking in het verhaal is dat de experimentele stoel niet slechts mensen helpt herinneringen te herbeleven, maar hen ook in staat stelt fysiek terug te keren naar het verleden.

Door het 'wetenschappelijke' karakter van de roman ziet de schrijver zich genoodzaakt tot het gebruik van potjeslatijn. In vertaling ziet dat er soms nogal amateuristisch uit. Ik zou graag zeggen dat dit de schuld van Crouch is, maar zo simpel is het niet.

De lakmoesproef voor foute vertalingen is zoals zo vaak een onzinnige beschrijving van een baseballwedstrijd, dit keer tussen de Boston Red Sox en de Colorado Rockies. In het begin lijkt er niets aan de hand. Soxwerper Curt Schilling neemt het op tegen de gevreesde slagman Todd Helton. Maar: één pagina verder is dezelfde Helton ineens de werper van de Rockies geworden. Hij gooit zelfs een slagman uit! De twee vertalers hebben tot deze exegese besloten - in goed overleg?

Blake Crouch - Reset. Uitgeverij The House of Books, 352 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in Het Parool.

Geen opmerkingen: