20 juli 2019

Simon de Waal - Systema (2019)

De lange arm van de USSR



(Door Peter Kuijt)


Simon de Waal verricht ongetwijfeld zegenrijk werk als rechercheur zware misdaad in Amsterdam. Maar gelukkig doet hij dat parttime. De rest van de tijd schrijft hij scenario’s waar de liefhebber van spannende films en tv-series blij van wordt. Hetzelfde doet hij met thrillers en politieromans waarmee hij inmiddels een indrukwekkend oeuvre heeft opgebouwd.

Cop vs Killer, Pentito en Nemesis zijn thrillers waar je een puntje aan kunt zuigen en dat geldt evenzeer voor zijn jongste boek Systema.

De titel slaat op het project in het geheime Sovjet-laboratorium Vector in Novosibirsk. Wetenschappers ontwikkelden dodelijke virussen van ziektes als cholera, tyfus en ebola om in te zetten als biologische oorlogsvoering tegen het Westen. Na de val van het communisme vluchtten vele onderzoekers naar het Westen en namen de ampullen met virussen mee als ‘wisselgeld’.

Maar de arm van de voormalige USSR reikt nog steeds ver. Geheim agenten zitten de wetenschappers achter de broek. In Edinburgh wordt de vader van Sookie Pavlik vergiftigd en in Amsterdam wordt de vader van Alex Koesman opgezocht. Sookie zint op wraak en ook Alex heeft zo zijn redenen om in actie te komen.

In het begin moet de lezer wat moeite doen om zich het verhaal eigen te maken, want Simon de Waal schakelt van Edinburgh regelmatig over naar Amsterdam, Moskou, Parijs en nog meer kleurrijk beschreven locaties. Maar daarna is het genieten geblazen van stevige actie, puike dialogen, actuele terzijdes (de brand in de Notre Dame), verrassende plotwendingen en een spectaculaire finale. Grote klasse!

Simon de Waal - Systema. Uitgeverij Lebowski, 255 pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD.

Geen opmerkingen: