12 juli 2019

In de keuken (nieuws, 2019)

Kok en wijnkenner snoepen mee van 'De eetclub'Met haar tweede thriller De eetclub vestigde Saskia Noort zich definitief in de voorhoede van de vaderlandse bestsellerauteurs. Het boek is inmiddels verfilmd, bewerkt tot een toneelstuk, bekroond met een Franse prijs en volgens de schrijfster zo goed als geplagieerd door Liselotte Stavorinus in Het reservaat. Vijftien jaar en ruim 500.000 exemplaren verder vindt uitgeverij Ambo|Anthos het hoog tijd voor een nieuwe editie, een culinaire in dit geval.


De eetclub begon ooit als een grap, vertelde Saskia Noort in een interview uit 2004. Het succes van haar debuut Terug naar de kust stelde haar succes om haar werkzaamheden als freelance journaliste wat af te bouwen.

'Toen ik nog tijd had, had ik ook zo'n eetclubje met een aantal vrienden. Op een avond vroeg een van hen of ik weer een boek aan het schrijven was. 'Hoe ga je het noemen', vroeg ze. 'De eetclub', zei ik. Het was een beetje een zuur grapje omdat we juist een discussie over het voortbestaan van de club hadden. Maar aan de andere kant is het een prachttitel want het is een heel mooie arena om iets fout te laten gaan.'

Voor de enkeling die geen weet heeft van waar De eetclub over gaat, volgt hier in drie zinnen de door de uitgeverij verstrekte samenvatting. 'Evert Struyk komt bij een brand om het leven. Zijn vrouw en hun vriendenclub, 'De eetclub', zijn geschokt. Dan wordt duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij Everts dood.'

Uitgeverij Ambo|Anthos betitelt De eetclub als een klassieker en als die vijftien jaar bestaat dan moet dat natuurlijk gevierd worden. In oktober verschijnt een jubileumeditie met tien recepten, die volgens de uitgeverij passen bij 'het opmerkelijke leven van de hoofdpersonen'. Als deze versie van De eetclub een succes wordt, dan snoepen Chef-kok Jonathan Zandbergen van Michelin-restaurant Merlet in Shoorl en wijnkenner Harold Hamersma ervan mee, want zij komen met 'toegankelijke recepten' en wijnsuggesties op de proppen.

Geen opmerkingen: