17 juli 2019

Exit (nieuws, 2019)

Misdaadschrijver Andrea Camilleri (93) overleden 



De Italiaanse thrillerauteur Andrea Camilleri, de geestelijk vader van commissaris Salvo Montalbano, is vandaag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende media.

Andrea Camilleri verkocht wereldwijd 30 miljoen boeken, die in 120 verschillende talen werden uitgebracht. Aan het begin van zijn carrière schreef de auteur gedichten en korte verhalen. In de jaren 70 werkte hij als scriptschrijver voor tv-producties van RAI, zoals over inspecteur Maigret, de speurder van Georges Simenon.

Zijn in 1992 verschenen boek Het jachtseizoen werd een internationale bestseller. Twee jaar later startte de boekenserie waar Camilleri grotere bekendheid mee kreeg. De vorm van water werd in 1994 het eerste verhaal van een reeks detectives over inspecteur Montalbano, die verschillende zaken oplost in de fictieve Siciliaanse stad Vigàta. Later verschenen onder meer De hond van terracotta, De gestolen twaalfuurtjes en Zeven maandagen met Montalbano.

In 2017 verscheen er in Nederland voor het laatst een vertaalde Montalbano-thriller: Net van bescherming. Andere titels van Camilleri die in het Nederlands verschenen, zijn De Siciliaanse Opera, Het medaillon en Zwarte zon.

Andrea Camilleri werd op maandag 17 juni getroffen door een hartaanval. Sindsdien verbleef hij in kritieke toestand in het Santo Spirito della Capitale ziekenhuis in Rome.

Een dag na zijn opname had de nieuwsbrief van de artsen enige hoop gegeven aan de vele fans van Andrea Camilleri. Van medewerkers van professor Roberto Ricci werd vernomen dat de toestand van Camilleri 'stationair' was geworden, mede dankzij het 'sterke gestel' van de patiënt.

De schrijver werd geboren in Porto Empedocle op het eiland Sicilië. In 2017 zei hij het volgende over zijn gezondheidstoestand: 'Ik ben blind maar het kwijtraken van mijn zicht heeft mijn andere zintuigen weer tot leven gewekt. Zij hebben mij gered. Mijn geheugen is verbeterd en ik herinner me meer dingen met grote helderheid dan voorheen. Bovendien schrijf ik nog steeds.'

Geen opmerkingen: