22 juli 2019

Fel begeerd (nieuws, 2019)

Theakston-prijs voor rechtbankthriller



De Noord-Ierse schrijver Steve Cavanagh heeft met zijn rechtbankthriller Thirteen The Theakston Old Peculier Crime Novel of the Year Award gewonnen. De prijs is dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt en is een van de meest begeerde awards in het genre.  

Thirteen (Dertien in Nederlandse vertaling) is het vijfde deel in de serie rond advocaat en voormalig oplichter Eddie Flynn. Cavanagh kreeg vrijdag 19 juli de prijs overhandigd tijdens de openingsavond van het Theakston Old Peculier Crime Writing Festival in de Old Swan Hotel in Harrogate.

Cavanagh deelde de shortlist met vijf collega-auteurs. De longlist bestond uit achttien thrillers, geschreven door auteurs uit het Verenigd Koninkrijk of Ierland. De winnaar krijgt omgerekend ruim 3.300 euro op zijn bankrekening bijgeschreven. Ook een handgemaakt en gegraveerd biervat viel Cavanagh ten deel.

Steva Cavanagh (1976) is inmiddels al bestempeld als de 'John Grisham voor een nieuwe generatie'. Zijn boek gaat over een beroemd Hollywoodkoppel. Nu wordt de ene helft, filmacteur Robert Solomon, beschuldigd van het vermoorden van zijn bij leven en welzijn prachtige vrouw. De verdediging wil in 'dit proces van de eeuw' slechts één man in hun team hebben: Eddie Flynn. Alles wijst erop dat Robert schuldig is, maar tijdens het proces begint Eddie daaraan te twijfelen. En de uitgever neemt op de rest van het verhaal al een voorschot met een tekst op de cover die veel weggeeft: 'De moordenaar is geen verdachte. Hij zit in de jury.'

Cavanagh is het pseudoniem van mensenrechtenadvocaat Steve Mears. Hij schreef zijn debuut De verdediging in de avonduren. Vorig jaar won hij de CWA Gold Dagger voor zijn derde thriller The Liar.

Hoewel een Amerikaan viel ook James Patterson in de prijzen. Hij won de tiende Theakston Old Peculier Outstanding Contribution to Crime Fiction Award, kort gezegd een oeuvreprijs.

James Patterson is de meest uitgeleende auteur door Britse bibliotheken in de afgelopen elf jaar. Zijn boeken zijn wereldwijd 300 miljoen keer over de toonbank gegaan. De thrillerfabrikant schaart zich met zijn prijs in het rijtje tussen collega's als John Grisham, Lee Child, Val McDermid, Sara Paretsky, Lynda La Plante, Ruth Rendell, PD James, Colin Dexter en Reginald Hill.

Niet alleen Patterson bezocht het festival in Harrogate. Ook schrijvers als Jeffery Deaver, Harlan Coben, Ian Rankin, Jo Nesbo, Stuart MacBride, Val McDermid en Belinda Bauer stonden op de gastenlijst.

Geen opmerkingen: