19 mei 2019

Psychopathische drugsbaas (nieuws, 2019)

IT-expert met debuut in de race voor thrillerprijs De Britse IT-specialist Khurrum Rahman is met zijn debuutthriller East of Hounslow doorgedrongen tot de shortlists voor de Theakston Old Peculier Crime Novel of the Year Award. Rahman moet het opnemen tegen oud-winnares Belinda Bauer en ervaren auteurs als Mick Herron en Val McDermid.

Khurrum Rahman werd in 1975 geboren in de Pakistaanse metropool Karachi. Toen hij één jaar oud was verhuisde hij met zijn ouders naar Groot-Brittannië. Dar ontwikkelde hij zich als computerexpert en werkte hij achttien jaar voor een gemeente. Maar zijn grote liefde lag en ligt bij de fictie. Rahman liet de IT voor wat het was en schrijft nu scenario's voor een onafhankelijke filmmaker.

East of Hounslow is het eerste deel van een spionagetrilogie rond Javid Qasim, een kleine drugsdealer in West-Londen. Maar dan ziet de geheime dienst in hem een goede kandidaat om de rol van geheim agent te spelen, terwijl de hardliners in de moskee denken dat hij voor hen zegenrijk werk kan verrichten. Zij gezapige leventje lijkt te imploderen.

Een verzwarende factor is dat Qasims beste vriend rechercheur is bij het plaatselijke politiekorps en dat Qasim erin slaagt om de nieuwe BMW en 10.000 pond die hij schuldig is aan een psychopathische drugsbaas kwijt te raken.

Belinda Bauer stond al eerder met haar thriller Snap op de longlist van de Man Booker Prize, maar is nu echt in de race voor de 'Theakston'. Haar boek is gebaseerd op de moord op de zwangere Marie Wilks op de snelweg M50 in 1988. De moord is tot op heden onopgehelderd. Volgens de jury is Snap 'een stijlvolle en intelligente roman over hoe wij een trauma overleven'. 

De rechtbankthriller Dertien van Steve Cavanagh staat eveneens op de shortlist. Ian Rankin prees vooral de 'adembenemende plot'. De Ierse advocaat Cavanagh verhaalt over een seriemoordenaar die niet in het beklaagdenbankje zit, maar in de jury. 

Zowel Mick Herron als Val McDermid was genomineerd voor de Theakston-prijs van vorig jaar, die overigens gewonnen werd door Stav Sherez met de thriller The Intrusions. Oud-winnares McDermid (ze won in 2006) kan met Broken ground, over een geheim dat 70 jaar lang in een veengebied in de Schotse hooglanden begraven lag, die prestatie herhalen.

Herron is genomineerd met London rules, een deel in de serie over Slough House, het afvoerputje van MI5. In dit boek komen de Brexit-problemen en een samenzwering van terroristen ter sprake.

Met The Quaker won Liam McIllvanney al in 2018 de naar zijn vader William vernoemde McIlvanney Prize. Liam, hoogleraar Schotse studies in Nieuw-Zeeland, situeert The Quaker in het Glasgow van 1969 waar de nooit gepakte seriemoordenaar Bible John actief is.

De winnaar van de Theakston-prijs wordt gekozen door een vakjury én door de publieksjury. Van 1 tot 14 juli kunnen lezers hun stem uitbrengen op www.theakston.co.uk. De winnaar, die een geldbedrag van 3.000 Britse pond en een met de hand gegraveerd biervat mee naar huis mag nemen, wordt op 18 juli bekendgemaakt. Eerdere winnaars zijn Colin Dexter, Ruth Rendell, Lee Child en John Grisham.

Geen opmerkingen: