15 mei 2019

Vooroordelen (nieuws, 2019)

Kritiek op beperkt aandeel vrouwen in thriller top honderd De Sunday Times is onder vuur komen te liggen na de publicatie van de lijst van 100 beste misdaadromans en thrillers sinds 1945. Slechts een derde van de titels is geschreven door vrouwen. 

De lijst die op 12 mei in de krant verscheen is samengesteld door vijftien kenners, acht mannen en zeven vrouwen. De ranglijst bevat namen als Agatha Christie en Donna Tartt.

De Ierse schrijfsters Marian Keyes (35 miljoen verkochte boeken, auteur van Die charmante man en Ben je gek) en Sheila O'Flanagan lieten via social media weten de lijst af te keuren. Keyes (foto) stelde via Twitter: 'Slechts 28 boeken zijn geschreven door vrouwen. De chronische bewuste en onbewuste vooroordelen tegen het werk van vrouwen nemen toe.'  Ze voegde vervolgens een rij namen van vrouwelijke auteurs toe die volgens haar op de lijst behoren te staan. Haar tweet kreeg binnen twee dagen 3.000 likes.

'Elke lijst die niet gedomineerd wordt door vrouwelijke auteurs op een manier zoals het genre vandaag door hen wordt bepaald, slaat de plank volledig mis', antwoordde fantasy-auteur Robin Stephens op Keyes' statement. Sheila O'Flanagan was het daar roerend mee eens. 'Er zijn zo veel klassiekers geschreven door onder anderen P.D. James en Ruth Rendell. Die hebben het pad geƫffend voor veel hedendaagse schrijfsters.'

Ed Wood, directeur van de Britse uitgeverij Sphere, had eveneens kritiek op de lijst. 'Dit slaat nergens op. Misdaad is het enige genre waar mannen en vrouwen al heel lang gelijk beoordeeld worden, zowel in de kritieken als op commercieel gebied. Naast Arthur Conan Doyle heb je Agatha Christie, de bestverkopende auteur aller tijden, voor Colin Dexter heb je P.D. James en voor Michael Connelly heb je Sara Paretsky.'

Literair redacteur Andrew Holgate van de Sunday Times liet in een reactie weten dat de lijst grotendeels was samengesteld door vrouwelijke journalisten. Drie mensen deden het meeste werk: redacteur Karen Robinson en de recensenten John Dugdale en Joan Smith.

Bron: The Bookseller 

Geen opmerkingen: