28 mei 2019

Tegenstelling? (nieuws, 2019)

Erik Betten wil Libris Literatuurprijs én Gouden Strop winnen



Erik Betten wil in de toekomst een boek schrijven dat zowel in de strijd om de Libris Literatuurprijs als de Gouden Strop kan meedoen. Dat zegt de Groningse schrijver, die met Quarantaine is genomineerd voor de Schaduwprijs, in een interview met het Dagblad van het Noorden.

'Het een hoeft het ander niet uit te sluiten', zegt Erik Betten. 'Waarom zou een stilistisch prachtig boek niet ook een sterk plot kunnen hebben en spannend zijn? Ik heb die tegenstelling nooit begrepen.'

Volgens Betten is het spannende boek ook bij uitstek geschikt voor bespiegelingen over de problemen in onze samenleving en op de angsten in onze tijd. 'In spannende boeken kun je ongestraft een uitvergroting maken van onze samenleving. Quarantaine gaat over de angst voor de tegenstelling tussen het Noorden en de Randstad. Met een overdreven versie van de werkelijkheid heb ik de tegenstellingen nog groter gemaakt. Waardoor ik ze nog beter kon onderzoeken.'

Betten heeft al negen boeken op zijn naam staan. Quarantaine is het eerste boek dat onder de kwalificatie thriller valt. Een oeroude bacterie vindt via een gaswinningspunt haar weg naar de oppervlakte. In luttele dagen zwermen de halfdode, besmette slachtoffers wezenloos uit over Noord-Nederland. Bang voor verdere verspreiding besluit de overheid de provincies af te sluiten. Het Gronings-Friese Kamerlid Homme Olivier, die zich jarenlang heeft ingezet voor de lokale bevolking en haar problemen met de gaswinning, wordt naar voren geschoven als woordvoerder. Aan hem de taak om de kalmte te bewaren terwijl er naar een oplossing wordt gezocht. Maar als de overheid vervolgens het leger inzet om de vluchtelingen uit het gebied tegen te houden, lijkt Homme juist als zondebok te worden gebruikt.

'Quarantaine is een dystopische roman met horror-elementen', stelt Betten. 'Het verhaal is opgebouwd uit een reeks premissen die plausibel kan zijn, maar zich nooit in die combinatie zal voordoen.' Betten heeft al weer een nieuw boek klaar, getiteld De prijs. 'Een politiek-maatschappelijke thriller', stelt Betten. 'De prijs staat dichter bij de waarschijnlijkheid.' In Bettens nieuwe boek maakt een jonge gameontwikkelaar  een app, die voor zoveel problemen zorgt dat zijn bedrijfje in het nauw komt.

Erik Betten werkte als journalist dertien jaar voor het Friesch Dagblad. Voor de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen neemt hij deel aan het Europese project IMAJINE, dat autonomiebewegingen en territoriale, economische en sociale cohesie in Europa onderzoekt.

De Schaduwprijs én de Gouden Strop worden woensdagmiddag 29 mei uitgereikt.

Bron: Dagblad van het Noorden

Geen opmerkingen: