27 mei 2019

Een nieuwe start (nieuws, 2019)

De kluis van grootvader



Jørn Lier Horst is de bestverkopende Noorse auteur na Jo Nesbø. Van zijn boeken zijn er in zijn land meer dan anderhalf miljoen exemplaren verkocht. Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt op 9 juli Horsts boek Dwaalspoor, volgens Wikipedia het elfde deel in de zogeheten Wisting-reeks.


In Dwaalspoor maakt de lezer kennis met alleenstaande moeder Sofie Lund. Zij is klaar voor een nieuwe start als ze in het huis trekt dat haar grootvader haar naliet. In de kelder van haar nieuwe huis vindt ze een kluis die aan de vloer vastgeschroefd zit. De inhoud ervan lijkt de geruchten dat haar grootvader een smokkelaar was te bevestigen. Maar in de kluis bevindt zich ook een pistool.

Sofies vriendin, Line Wisting, overtuigt haar ervan ze het pistool moet afgeven bij de politie.
De vondst van het pistool geeft een nieuwe aanwijzing in een lopend moordonderzoek dat geleid wordt door William Wisting. Maar ook zaait het twijfel over een andere zaak. Wisting besluit zijn onderbuikgevoel te volgen en beide zaken aan nader onderzoek te onderwerpen.

Horsts werk is een unieke mix van spanning en realisme, zo kenschetst uitgeverij Cargo het oeuvre van de Noor. 'Hij toont zich een uitstekend observator van menselijke interactie.' Dwaalspoor wordt een sterke, klassieke politiethriller genoemd.

Jørn Lier Horst (1970) heeft zich met zijn misdaadserie over inspecteur William Wisting gevoegd bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers. Zo ontving hij vier verschillende literaire prijzen voor de reeks. Naast deze thrillers heeft Horst ook misdaadboeken voor kinderen en enkele misdaadkomedies voor het theater geschreven. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold. Binnenkort verschijnt de tv-serie Wisting, gemaakt door de makers van de Millennium-films en Wallander.

Geen opmerkingen: