20 mei 2019

In het tuinhuisje (nieuws, 2019)

Nederlandse detectiveschrijver in Amerikaans magazine


Het Amerikaanse Ellery Queen Mystery Magazine gaat een verhaal publiceren van detectiveschrijver Anne van Doorn, pseudoniem van Marco Books. Dat heeft de schrijver via zijn uitgeverij laten weten. Het Amerikaanse tijdschrift bestaat sinds 1941 en publiceert verhalen van thrillerschrijvers en literaire schrijvers.

De Amerikanen kochten de rechten van de Engelse vertaling van De dichter die zichzelf opsloot,  nadat, aldus Van Doorn, 'een scout van het tijdschrift hem had ontdekt'. Het verhaal is ook terug te vinden in de bundel De mysteries van Robbie Corbijn, dat recent is verschenen en dat tien spannende verhalen bevat.

Van Doorn is niet de eerste Nederlandse auteur die een verhaal in het gerenommeerde tijdschrift opgenomen ziet. Ook Janwillem van de Wetering publiceerde in het blad, evenals de Vlaamse auteurs Bavo Dhooge, Bob van Laerhoven en Hilde Vandermeeren.

De dichter die zichzelf opsloot gaat over Cornelis Meijer. Hij is er niet van overtuigd dat zijn vader zelfmoord heeft gepleegd, zoals de politie wel denkt. Zijn vader, die dichter was, sloot zich op in zijn tuinhuisje en schoot zichzelf voor het hoofd. Of was het een moord? Meijer schakelt recherchebureau Research & Discover in om het antwoord te vinden. Speurders Robbie Corbijn en Lowina de Jong zoeken op de Veluwe, waar het drama zich voltrok, naar de ware toedracht van Meijers dood.

Schrijver Anne van Doorn vindt het een grote eer dat dit verhaal nu ook in Amerika verschijnt. 'In Ellery Queen Mystery Magazine hebben alle belangrijke detective- en thrillerschrijvers gepubliceerd, waaronder Agatha Christie, Ruth Rendell en Stephen King. Maar ook literaire grootheden als William Faulkner en Ernest Hemingway schreven voor dit blad.' Wanneer het tijdschrift de Engelse vertaling van De dichter die zichzelf opsloot publiceert, is nog niet bekend.

Geen opmerkingen: