19 januari 2017

Aliassen (nieuws, 2017)

LINDA VAN RIJN HEET EIGENLIJK ANNEMIEK. OF LIZA

'Het werd weer eens tijd voor een nieuwe foto', meldt schrijfster Linda van Rijn op haar Facebook-pagina. Mooie plaat, reageren haar fans. Maar die weten waarschijnlijk niet dat de opmerkelijk frisse verschijning Linda van Rijn helemaal niet is. Want elders op internet gaat ze door het leven als Annemiek. Of Liza.


Linda van Rijn, het is net zo'n übergewone naam als Suzanne Vermeer. Wie haar curriculum vitae op haar website tot zich neemt, leest dat Van Rijn in 1974 in Harmelen is geboren. Ze studeerde Literatuurwetenschappen waarna ze in de reisbranche ging werken. Eerst in het buitenland als reisleidster op diverse toeristische locaties en tegenwoordig als interimmanager voor een grote toeristische organisatie. Ze schreef altijd al verhalen, maar had niet het plan om echt auteur te worden. 'Dat veranderde na het lezen van Cruise van Suzanne Vermeer', staat er op haar website. Van Rijn heeft in ieder geval dus één overeenkomst met Vermeer, die ook toeristen de weg wees. Althans, dat laatste beweerde Vermeer jaren geleden in interviews, die uitsluitend per e-mail konden worden afgenomen.

Maar de twee auteurs hebben nog iets gemeen: een pseudoniem. Suzanne Vermeer is ontsproten aan het brein van de in 2011 veel te vroeg overleden thrillerschrijver Paul Goeken.  Onder eigen naam boekte Goeken weinig succes met zijn thrillers. Toen hij het nom de plume van Suzanne Vermeer aannam en vakantiethrillers begon te schrijven, veranderde de zaak. De ene bestseller na de andere scoorde Vermeer/Goeken. De auteur werd zelfs voor de NS Publieksprijs genomineerd. Na het heengaan van Goeken werd besloten de reeks thrillers onder de naam Suzanne Vermeer voort te zetten. Een nog steeds onbekende broodschrijver houdt zich daarmee bezig.

Linda van Rijn ís een gevalletje Suzanne Vermeer. Het is in ieder geval niet deze blakende blondine die thrillers als Zeezicht en Ski Resort uit haar tekstverwerker heeft laten rollen. Wie het wel is, is onbekend. Het valt niet uit te sluiten dat een zwaarlijvige, bebaarde auteur van middelbare leeftijd haar boeken heeft geschreven. Linda van Rijn is een verzinsel van een uitgever die ook een succesvolle melkkoe à la Vermeer in huis wil hebben.

De dame op de foto is een model. Haar portret is van een fotosite geplukt. En uitgeverij Marmer is niet de enige die op het plaatje is gevallen. Wie met de foto even  op Google aan de haal gaat, ziet de vrouw verschijnen als ene Annemiek, die op de website van de Nationale Ombudsman laat weten te steggelen met de gemeente Emmen over haar paspoort. Ook zou ze werkzaam zijn bij een Belgische groothandel in kantoorartikelen, tandarts zijn in Phoenix, Arizona, en in een Zweedse kliniek patiënten van hun fobieën afhelpen. Klapper op de vuurpijl: op een datingsite van een bedrijf in Palm Beach, wordt ze voorgesteld als Liza (30). Handig om te weten: zij is een 'new member'.

Geen opmerkingen: