13 januari 2017

Exit (nieuws, 2017)

SCHRIJVER VAN 'THE EXORCIST' OVERLEDEN

De Amerikaanse schrijver en filmmaker William Peter Blatty is overleden. Blatty was auteur van onder meer de roman 'The Exorcist' in 1971, die twee jaar later werd verfilmd tot de gelijknamige en angstaanjagende horrorklassieker. Blatty stierf donderdag in een ziekenhuis in Bethesda, Maryland, aan de gevolgen van bloedkanker. Hij is 89 jaar geworden. 

Bill Blatty (foto) publiceerde in 1973 zijn autobiografie onder de titel I'll tell them I remember you, waarin hij onder meer het schrijfproces van The Exorcist beschrijft. Hij vertelt onder meer dat het overlijden van zijn moeder een grote rol speelde.

Blatty won gedurende zijn carrière onder meer Golden Globe Awards in 1973 en 1980. In 1998 kreeg hij de Stoker Award (genoemd naar Bram Stoker) voor zijn gehele oeuvre.

The Exorcist stond meer dan een jaar lang in de bestsellerlijst van de New York Times. Van het boek werden dertien miljoen exemplaren verkocht. Stephen King liet vandaag via Twitter weten de dood van Blatty te betreuren. 'RIP William Peter Blatty, who wrote the great horror novel of our time', aldus King. 'So long, Old Bill.'

In The Exorcist vertelt Blatty het verhaal van moeder Chris MacNeil in Georgetown. Zij hoort op een dag vreemde dingen in haar huis. Ook doet zich een aantal eigenaardige verschijnselen voor. Chris beseft niet dat een vrijgelaten demon haar huis is binnengedrongen. Haar dochter, Regan, begint kort daarna vreemd gedrag te vertonen. Ze gebruikt de meest grove scheldwoorden en op een feestje plast ze, voor tientallen mensen, op de grond. Eerst denkt Chris dat Regan ziek is, maar onderzoeken wijzen niets uit. Maar nadat Chris een bovennatuurlijk verschijnsel van dichtbij heeft meegemaakt, is zij ervan overtuigd dat haar dochter bezeten is. Buiten Chris gelooft echter niemand dit, maar ontdekkingen als een vernield en beklad Maria-beeld bevestigen dat er iets is dat de Kerk niet goedgezind is. Ondertussen wordt Regans gedrag steeds grover: ze grijpt een psychiater bij zijn geslacht en niet lang daarna vermoordt ze een kennis van de MacNeils, door hem uit haar slaapkamerraam te gooien. Ten einde raad laat moeder Chris een priester, Damien Karras, komen. Hij ontdekt dat het wezen dat in Regan zit. Chris ziet het exorcisme als de enige oplossing en laat twee priesters naar haar huis komen. Daar beginnen ze met een gewaagde, uitputtende duiveluitdrijving.

De verfilming had geweldige impact op het bioscooppubliek. Van over de hele wereld kwamen berichten van bezoekers die waren flauwgevallen of epileptische aanvallen kregen. Een jongen pleegde zelfmoord na het zien van de film. The Exorcist werd door Entertainment Weekly tot engste film ooit uitgeroepen.

Bron: Los Angeles Times

Geen opmerkingen: