13 januari 2017

Shortlist (nieuws, 2017)

'NEMESIS' EN 'DUIVELSPACT' GENOMINEERD VOOR THRILLERPRIJS

Vier Nederlandse en één Vlaamse thrillerauteurs maken kans op De Diamanten Kogel. Dat heeft de jury van de Vlaamse thrillerprijs bekendgemaakt.

Voor de vijftiende editie van de De Diamanten Kogel werden 108 thrillers ingezonden. Deze week vergaderde de jury voor het laatst over de gegadigden en bracht de longlist van twintig titels terug tot de volgende shortlist:
Jan van der Cruysse - Bling bling. Diamantroof in Delhi (Davidsfonds)
Loes den Hollander - Duivelspact (Karakter)
Bart-Jan Kazemier - Drone (Cargo)
Marjolijn Uitzinger - De partijgenoot (De Geus)
Simon de Waal - Nemesis (Lebowski)

De jury bestaat uit Jos van Cann, Eric Diepvens (secretaris), Henri-Floris Jespers (voorzitter), Jürgen Joosten, Alain Sohier en Geert Swaenepoel. De prijs wordt door de Schepen van Cultuur uitgereikt in het Antwerpse stadhuis op 23 februari. Vorig jaar won de Nederlandse columniste Nausicaa Marbe verrassend De Diamanten Kogel met haar roman Smeergeld.

Simon de Waal won De Diamanten Kogel al eerder. Dat was in 2008, toen zijn thriller Pentito werd bekroond. Voor Loes den Hollander is het de eerste keer dat ze voor de belangrijkste Vlaamse thrillerprijs wordt genomineerd. Een paar jaar geleden besloot ze haar thrillers niet meer in te zenden voor de Gouden Strop, uit protest tegen de kosten die met de aanmelding gepaard gingen. Op verzoek van haar uitgeverij heeft ze de 'boycot' twee jaar later beëindigd.

Geen opmerkingen: