05 januari 2017

Meisjes (nieuws, 2017)

STEPHEN KING HEEFT EERSTE GROTE THRILLER VAN 2017 AL UIT

Hij hield het precies dertien dagen vol: de radiostilte op Twitter na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Sinds 22 november roert Stephen King zich weer stevig op social media. Nu kondigt hij al 'de eerste grote thriller van 2017' aan. 

En die eer valt thrillerdebutante Riley Sager (foto) te beurt. Haar debuut Final Girls (inderdaad, weer een thriller met meisje in de titel) is in orde bevonden door Stephen King. Hij twitterde eind december: 'The first great thriller of 2017 is almost here: FINAL GIRLS, by Riley Sager. If you liked GONE GIRL, you'll like this.'

Riley Sager is, zo meldt haar website, geboren in Pennsylvania. Ze is schrijver, redacteur en grafisch ontwerper en woont momenteel in Princeton, New Jersey. En naast schrijven houdt ze van films en bakken. Haar debuut komt pas halverwege dit jaar uit in de Verenigde Staten, maar is ook al verkocht aan het Verenigd Koninkrijk en meer dan tien andere landen.

Het verhaal: tien jaar geleden ging studente Quincy Carpenter op vakantie met vijf vriendinnen. Ze kwam alleen terug, als enige overlevende van een waargebeurde griezelfilm: een groepsmoord. Quincy was in een klap lid van een club waartoe niemand wil behoren: een groep van vrouwen die ook als enige overlevende uit een nachtmerrie terugkeerden. De pers bestempelt ze als de Final Girls. Zo is daar Lisa, van wie negen vriendinnen werden doodgestoken, Sam, die een aanval tijdens haar dienst in een hotel overleefde en nu Quincy, die bloedend door bossen moest rennen om maar te ontkomen aan de man die ze alleen maar met Hem weet aan te duiden. De drie meisjes proberen allen hun nachtmerrie achter te laten. Ze hebben elkaar nooit ontmoet.

Met Quincy gaat het goed, dankzij haar Xanax-pillen. Ze is verloofd met Jeff, bestiert een populaire bakblog en woont in een mooi appartement. Haar ontmoetingen met politieman Coop die haar jaren geleden redde, hebben een therapeutische werking. Haar geheugen staat haar zelfs niet toe de gebeurtenissen van die verschrikkelijke nacht te herinneren. Het verleden is het verleden.

Maar dan wordt Lisa, de eerste Final Girl, dood aangetroffen in haar bad, polsen doorgesneden. Sam, het tweede meisje, staat plotsklaps voor Lisa's deur. Sam schijnt vastbesloten te zijn om Quincy de horror te laten herbeleven. Ze vraagt zich af waarom Sam juist haar moet hebben. Als meer details over Lisa's dood bekend worden, probeert Quincy de leugens van Sam te ontrafelen. Uiteindelijk moet ze toch terug naar die ene nacht in Pine Cottage voordat ze het verleden werkelijk kan laten rusten.

Of en wanneer Final Girls in Nederlandse vertaling verschijnt, is nog niet bekend. 

Geen opmerkingen: