08 januari 2017

Hofhondjes (nieuws, 2017)

RASPOETIN MET BRABANTSE TONGVAL

Enorme trek krijgen in een worstenbroodje of Bossche bol na de audiotour van de tentoonstelling Romanovs & Revolutie in de Hermitage. Dat effect valt niet uit te sluiten nu bekend is dat Esther Verhoef haar Brabantse tongval heeft aangewend voor het inspreken van de rondleiding.


De thrillerschrijfster deed via Instagram zelf kond van het feit dat ze als 'stem' voor een expositie is gevraagd. 'Heel bijzonder, want het is de eerste keer. Geweldig leuk om te doen', aldus  Esther Verhoef. Ze vertelt tijdens de tour over hofhondjes, de intrigrant Raspoetin (foto), samenzweringen en de moord op het Russische tsarengezin Romanov, nu honderd jaar geleden.

Met meer dan 250 objecten, afkomstig uit de Hermitage St.-Petersburg, het Russisch Staatsarchief in Moskou en het Artillerie Museum in St.-Petersburg, vertelt de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie (4 februari t/m 17 september) het indrukwekkende verhaal van het mondaine St.-Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de twintigste eeuw, het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering. In woord en beeld wordt duidelijk gemaakt hoe de keuzes en beslissingen van de tsaar de revolutie en het einde van 300 jaar Romanovs in Rusland onafwendbaar maakten. Er wordt verteld over de laatste levensjaren van het tsarengezin, tot aan hun moord in 1917: hét kantelpunt in de Russische geschiedenis.

Tot de topstukken van de tentoonstelling behoren kledingstukken en portretten van het tsarenpaar, speelgoed en tekeningen van hun kinderen, de acte van abdicatie van Nicolaas, kunstwerken uit Ruslands ‘zilveren eeuw’, diverse Fabergé-objecten en een van de moordwapens.

Geen opmerkingen: