18 januari 2017

Oud-communist (nieuws, 2017)

SCHRIJVER BRENGT SPEURDER PEPE CARVALHO WEER TOT LEVEN

Ruim dertien jaar na het verscheiden van zijn schepper Manuel Vázquez Montalbán wandelt Spanjes beroemdste fictieve speurder weer door de straten van Barcelona.

Privédetective Pepe Carvalho, liefhebber van een goede maaltijd, oud-communist en ex-CIA-agent, maakte voor het eerst zijn opwachting in Yo Maté a Kennedy uit 1972. Drie decennia lang schreef Manuel Vázquez Montalbán  (foto) verhalen over Carvalho, die moest zien te dealen met corruptie, misdrijven en politieke en sociale omwentelingen in Spanje.

Vázquez Montalbán was naast misdaadschrijver ook journalist en dichter. In zijn jeugdjaren was hij actief voor de socialistische partij, wat hij tijdens het regime van Franco moest bekopen met marteling en gevangenisstraf. In 2003 stierf hij aan de gevolgen van een hartaanval op 64-jarige leeftijd. Zijn werk bleef populair in zowel Spanje als daarbuiten. Als eerbetoon vernoemde de Italiaanse thrillerauteur Andrea Camilleri zijn inspecteur Montalbano naar hem.

Na overleg tussen de familie van Vázquez Montalbán en zijn uitgevers is besloten om het personage Pepe Carvalho te laten voortleven in een nieuwe serie verhalen. De Catalaanse dichter en schrijver Carlos Zanón werkt aan een nieuwe misdaadroman, die in 2018 het licht moet zien.

Bron: The Guardian , (c) foto: Generalitat de Catalunya

Geen opmerkingen: