29 januari 2017

Kompromat (nieuws, 2017)

VADER BORIS JOHNSON SCHRIJFT BREXIT-THRILLER

Stanley Johnson, de vader van de Britse politicus en Brexit-voorstander Boris Johnson heeft een politieke thriller geschreven over 'de bedriegerij' dat zich volgens hem achter de schermen voltrok in de aanloop naar het referendum over het vertrek uit de Europese Unie.

Stanley Johnson (foto) was voorstander van een blijvend lidmaatschap van de EU. De Britten stemden in juni vorig jaar tijdens de volksraadpleging echter voor een Brexit.

Het boek van Johnson heet Kompromat, naar de Russische term voor compromitterend materiaal over een politicus of een ander publiek figuur. 'Het referendum over het lidmaatschap van de EU leidde tot de politieke teloorgang van een Britse premier die dacht dat hij niet zou verliezen', aldus Johnson. 'Maar de ochtend na het referendum werden de Britten wakker en namen ze kennis van het schokkende resultaat. Kompromat beschrijft het bedrog achter de schermen, van de Russische steppen tot aan het Verenigd Koninkrijk en dwars door de VS. Er zijn talrijke karakters in het spel, van wereldleiders tot spindoctors en journalisten.

Na het referendum bood premier David Cameron zijn ontslag aan. Boris Johnson, die dacht leider van de Conservatieve partij te kunnen worden, werd daarin gedwarsboomd door zijn Brexit-kompaan Michael Gove die verklaarde geen vertrouwen in hem te hebben.

Volgens Johnsons uitgever Jenny Parrott is hij een uiterst ervaren schrijver die vastbesloten is 'een aantrekkelijk en boek vol vaart' af te leveren. Het boek moet in oktober in de winkel liggen, een week voor jaarlijkse partijconferentie van de Tories. Johnson schreef eerder de roman The Commisioner, die later werd verfilmd.

Bron: The Bookseller

Geen opmerkingen: