25 januari 2017

Alternatieve feiten (nieuws, 2017)

TRUMP GOED VOOR VERKOOP VAN KLASSIEKER '1984'

De manier waarop president Donald 'America First!' Trump en de zijnen de waarheid omtrent de omvang van het publiek bij zijn inauguratie naar hun hand zetten, roept bij velen herinneringen op aan het boek '1984', George Orwells roman uit 1949 rond het totalitaire regime. Sinds Trumps adviseur de term 'alternatieve feiten' in de mond nam, is de verkoop van de literatuurklassieker enorm toegenomen.

Orwells boek, waarin de lagere partijmedewerker Winston Smith te stellen krijgt met de Gedachtenpolitie, schetst een samenleving waarin feiten worden vervormd met een fictieve taal die 'newspeak' wordt genoemd. Persoonlijke overtuigingen worden onderdrukt met de term 'doublethink'.

De klassieker van George Orwell stond deze week bovenaan de bestsellerlijst van e-commercebedrijf Amazon, nadat Trumps persoonlijke adviseur Kellyanne Conway het in een tv-interview had over 'alternatieve feiten'. Daarmee verdedigde ze de bewering dat Trumps inauguratie een recordaantal bezoekers kende, hoewel foto's en officiƫle meldingen heel duidelijk waren: bij de inauguratie van Barack Obama was er veel meer volk.

De verklaringen van Conway lokten vergelijkingen uit met 1984 en het Ministerie van de Waarheid dat erin voorkomt.

Bron: Het Laatste Nieuws

1 opmerking:

Esther Just One More Page zei

Door dat tv-interview met de alternatieve feiten ben ik echt mijn hoop in de Amerikaanse regering met Trump verloren. Ik moet 1984 nog lezen maar ik denk ook dat dit soort uitspraken wel echt te vergelijken zijn met dit boek, eng!